keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Feliz Año Nuevo - Hyvää uutta vuotta espanjaksi - 12 viinirypälettä - las 12 uvas




Tässä on espanjalaisten tapa uuden vuoden aaton juhlintaan. 12 viinirypälettä kuppiin. Jokaiselle oma kuppi.
12 viinirypälettä - las doce uvas de la suerte
la uva - viinirypäle
la suerte - onni
doce - kaksitoista

Tämä on vanha perinne Espanjassa. Uudenvuoden aattona 31.12. ystävät ja sukulaiset kerääntyvät odottamaan, että kello lyö 12 yöllä, ja vuosi vaihtuu. Kirkonkello lyö 12 kertaa ja jokaisella kellonlyömällä syödään yksi vihreä viinirypäle. Talon emäntä antaa jokaiselle perheenjäsenelle vadin, jossa on  rypäleet. Kun kello alkaa kumista, ahdetaan rypäle suuhun.

Odotetaan Uutta Vuotta



Jonkun tarinan mukaan kyse on 12 kuukaudesta, jolloin syödään onnea tammikulle, helmikuulle jne.
Toisen tarinan mukaan kyse ei ole ollenkaan kuukausista, vaan jokaisen rypäleen kohdalla saat toivoa jotain tulevalle vuodelle, ja sinulla on siis 12 toivetta. Tarina kertoo, että ensimmäisen rypäleen mennessä suuhun saat toivoa tärkeimmän toiveesi, toinen voisi olla vaikka realistinen toivomus ja kolmas fantasiatoive. Jotkut ovat kirjoittaneet lapulle valmiiksi 12 toivetta, ja lunttaavat lapusta aina, kun kello lyö. Toivetta ei saa sanoa ääneen, sillä silloin se ei toteudu!



Feliz Año Nuevo (lausu feeliz anjo nuevo)

Espanjalaiset kokoontuvat perheiden ja ystävien kanssa uudenvuoden aaton viettoon. Useissa taloissa on kattoterassit ja sinne on saatettu laittaa tarjoamisia syötäväksi: Pieniä tapasvoileipiä, tikuissa viinirypäleitä ja hedelmänpaloja, pientä sormisyötävää. Bluetooth kaiutin soittaa tanssimusiikkia ja kaikki puhuvat yhteen ääneen. Ja kaikki ovat mukana vauvasta vaariin. Koirat haukkuvat ja kissat naukuvat ja lapset itkevät, mutta juhla jatkuu, kunnes vuosi on vaihtunut.

torstai 21. joulukuuta 2017

Hyvää joulua espanjaksi - Feliz Navidad

Oksa makuuhuoneen ikkunassa tuo Espanjaan suomalaista joulutunnelmaa

la Navidad - joulu
la Nochebuena - jouluaatto, 24.12.
el día de Navidad - joulupäivä , 25.12.
el día de los Reyes Magos - 6.1., Itämaan tietäjien päivä, Suomessa Loppiainen

el regalo de Navidad - joululahja
el árbol de Navidad - joulukuusi  (el árbol=puu)
el Papá Noel - joulupukki

Espanjassa joulunvietto on hieman erilainen mihin meillä Suomessa on totuttu.
Jouluaattona syödään ystävien ja sukulaisten kanssa juhla-ateriaa, johon kuuluu täytetty, uunissa paistettu kalkkuna ( el pavo). Sen kanssa tarjotaan vihanneksia ja juotavaa.
Jokainen perhe kokoaa jouluksi olohuoneen pöydälle oman seimen (la Belén). Se koristellaan joka vuosi vähän erilaiseksi, ja siihen ostetaan tai askarrellaan lisää hahmoja. Seimen kerrotaan olevan hyvin vanha traditio Espanjassa, ja ensimmäinen Belénin hahmojen teollinen valmistaja aloitti toimintansa Madridissa jo vuonna 1471.
Jokainen tekee seimestä omannäköisensä, ja useat ovat hyvin taidokkaasti tehtyjä. Kauppoihin ilmestyy marraskuussa useita erilaisia Belénin hahmoja myytäväksi. Osa maksaa paljon, mutta espanjalainen ostaa sitten yhden hahmon vuodessa, jotta saa sellaisen, kun haluaa.
Kun vierailee espanjalaisen kotona jouluna, Belén näytetään vieraalle ja sen edessä seisotaan ja ihastellaan taidokkaasti tehtyjä yksityiskohtia. Hahmot ovat pieniä, n. 5-10 cm korkeita, ja koko seimi mahtuu lipaston päälle tai olohuoneen pöydälle. Seimessä on aina Maria, Jeesuslapsi kapaloissa, Josef ja eläimiä sekä kolme itämaan tietäjää. Tietäjien nimet ovat Melchior, Kaspar ja Balthasar. Lisäksi on paimenia kedolla. Usein kankaita ja turkispalasia on mukana seimen pohjana ja jotkut hahmot on jo saatu perinnöksi edesmenneiltä sukupolvilta.



Vanhan perinteen mukaan itämaan tietäjät toivat lapsille lahjat Espanjassa ja lahjat saatiin siis 6.1. eikä 24.12 jouluaattona, kuten meillä. Nyt tavat ovat muuttuneet, ja usein lapset saavat lahjat jo 24.12 illalla illallisen jälkeen tai 25.12. joulupäivänä. Joulupukki ei kuitenkaan tule sisään säkkien kanssa ja jaa lahjoja, vaan on kuulemma käynyt sillä aikaa tuomassa lahjat, kun syötiin tai kun käytiin kirkossa joulumessussa...
Edelleen kuitenkin jotkut saavat lahjat 6. tammikuuta. Kerran Espanjassa pieni tyttö tuli esittelemään tämän blogin kirjoittajalle uutta silitysrautaa ja -lautaa. Kun kysyin :"Toiko joulupukki nuo sinulle?" tyttö vastasi närkästyneenä: "Ei kun itämaan tietäjät toi nämä lahjat!"



Hyvää Joulua teille rakkaat Hispanzin lukijat. Teitä on jo paljon. Viihtykää.

perjantai 15. joulukuuta 2017

Magdalena - espanjalainen muffinssi

Dos Magdalenas - kaksi muffinssia
15.12.17
una magdalena - muffinssi, muffini, kuppikakku, cup cake

Rakkaalla herkulla on monta nimeä Suomessa. Espanjassa ne ovat Magdalenoja. Espanjassa ei juurikaan ole pullaa kahvin kanssa ja muffinsit ovat ainoita pullia, joita kaupassa myydään. Niitä on monia erilaisia paketteja, erilaisia kokoja, pusseja ja rasioita. Kaikki maistuvat perusmuffinssille, osa enemmän tai vähemmän sitruunalla maustettuina.

Tässä yksi  perusohje espanjaisiin Magdalenoihin:

50g voita
1 dl sokeria
2 munaa
0,5 dl maitoa
2.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl raastettua sitruunan kuorta
Sekoita aineet, jaa taikina vuokiin,  ja paista 200 asteessa uunissa n. 15 min.


Tässä toinen magdalenas -resepti (la receta) espanjaksi.
el huevo - kananmuna
cinco huevos - 5 kananmunaa
la harina - jauho
el aceite de oliva - oliiviöljy
el limón - sitruuna
la levadura - leivinjauhe
el horno - uuni
 Tässä on monta uutta hyödyllistä sanaa mukaan Espanjaan. Ja kun h-kirjain ei äänny, niin kananmuna on äännettynä uevo, jauho on arina ja uuni on orno.

Una magdalena decorada- koristeltu muffinssi

Usein Torreviejassa kiertää ns. "pulla-auto", jolla on samanlainen ääni kuin jäätelöautoilla Suomessa. Pulla-auto pysähtyy kadun risteykseen aamulla, lurittaa informaatiomelodian ja avaa pienen pakettiauton takaovet. Espanjalaiset jonottavat hakemaan tuoreen leivän ja Magdalenoja. Autoilla on vakiintuneet ajat ja usein mummut seisovat kukkarot tai kolikot kädessä odottamassa autoa. Patonkia ei pakata mihinkään, vaan se ostetaan ja maksetaan ja laitetaan kainaloon kotimatkan ajaksi. Pullanhan voi laittaa vaikka taskuun, ei se niin tarkkaa ole...
Pulla-autoksi on vakiintunut Peugeot Partner valkoinen pakettiauto. Autossa ei lue mitään kyljessä, mutta nopeasti kauppa on auki ja matka jatkuu. 
Meillä on Raumalla eräs tuttava, joka ajaa Peugeot Partner autolla. Kun ajamme hänen talonsa ohi, toteamme: " On kotona, kun pulla-auto on pihassa"... Näin ne mielikuvat siirtyvät Suomeen.

Ostoksilla voi sanoa vaikka näin: 

Hola  (lausu olaa) - Terve, hei 

una barra - yksi patonki
dos barras - kaksi patonkia

una magdalena - yksi muffinssi
dos (2), tres(3) magdalenas  

Algo más - jotain muuta
Nada más - ei muuta

Gracias (lausu graatsias) -kiitos

keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Hotel Recepción - Hotellin Respasanastoa Espanjassa

Hotelliin saapuessasi ensimmäisenä vastassa on "respa"- la recepción - vastaanotto


La recepción - respa eli vastaanotto



Tässä perussanastoa, jota tarvitset:
Hyvää päivää - Buenos Días
Hyvää iltapäivää - Buenas Tardes
Hyvää iltaa, yötä - Buenas Noches





Haluan varata kahden hengen huoneen- Quiero (lausu kiero) reservar una habitación doble
Haluan varata yhden hengen huoneen -                            una habitación individual
Huoneita ei ole vapaana - no hay habitaciónes libres
Huoneita on vapaana - hay habitaciónes libres
tai
Minulla on varaus  nimellä  Maija Meikäläinen   - tengo una reserva a nombre de Maija Meikäläinen


viikoksi - para una semana
x päiväksi - para x días

Jos olet varannut hotellin Booking.comin tai muun varausjärjestelmän kautta, anna virkailijalle passit ja tuloste, niin siitä näkyy helpoimmin nimesi ja  varaamasi hinta.
 passi - el pasaporte
Hotellissa pyydetään aina täyttämään saapumiskaavake - un formulario
Virkailija sanoo: Puede rellenar un formulario- teidän pitää täyttää kaavake
täyttää - rellenar
aamiainen - el desayuno (lausu desajuuno)
sisältyykö aamiainen huoneen hintaan?- el desayuno está incluido ?
mihin aikaan - a qué hora  (lausu a ke oora)

Täyttämisen jälkeen teille annetaan passit takaisin sekä  avaimet tai avainkortit huoneeseen.
avain - la llave (äännä ljaave)
avainkortti huoneeseen 344 - tarjeta (lausu tarheetta) de la habitación 344
kylpyhuone - el baño (lausu banjo)

Kiitos - Gracias, muchas gracias

Missä hissi on - Dónde está el ascensor?
hissi - el ascensor (lausu asensoor)
tuolla - allí (lausu aii)

Ennen vanhaan huoneeseen sai ison metallisen avaimen, jossa oli iso avaimenperä ja siinä huoneen numero 344 tosi isoilla kirjaimilla. Avain piti palauttaa respaan, kun lähti ulos kadulle. Aina kun tuli takaisin hotelliin, piti pyytää huoneen avain. Tämä on vieläkin käytössä pieneissä "maalaishotelleissa", joissa on vain muutama huone.
Suuret hotelliketjut käyttävät elektronisia kortteja, joilla ovi aukeaa. Kortissa ei lue huoneen numeroa, vaan se lukee ainoastaan pienessä kuoressa, jossa avain annetaan.
Kun saavutte huoneen ovelle, korttia näytetään lukijassa, jolloin vihreä valo syttyy ja ovi aukeaa kahvasta kääntämällä.


Usein toinen avainkortti täytyy laittaa oven vieressä olevaan telineeseen, muuten valot eivät syty.
Toisella kortilla voi liikkua hotellissa ja korttia ei jätetä respaan, kun lähdetään ulos.
Avainkortit palautetaan vasta ulos kirjautuessa.

Suurissa hotelleissa myös hissi toimii huoneen kortilla. Hissi ei lähde kulkemaan, ennekuin näytät avainkorttia hissin lukijalle. Näin kontrolloidaan kuka kulkee ja missä.

Hotellin aula voi olla vakuuttava sisääntulijalle



Kerron hauskan yksityiskohdan kerran Espanjasta. Olimme ajaneet monta vuorokautta ja saavuimme Espanjan puolelle rättiväsyneinä. Ajoimme pienen maalaishotellin pihaan. Respan rouva oli innokas palvelemaan matkustajaa. Kysyin onko huonetta kahdelle yhdeksi yöksi?
Rouva kysyi ensin, haluammeko huoneen idän vai lännen puolelta? Sitten parisängyllä vai kahdella erillisellä vuoteella? Sitten suihkulla vai ammeella? Parvekkeella vai ranskalaisella parvekkeella(pelkkä kalteri-ikkuna)? Jokaiseen kysymykseen vastasin: "Ihan sama, ei ole väliä".
Kun luulin saavani huoneen, rouva otti mukaansa ison nipun rautaisia avaimia ja vinkkasi mukaan.
Lähdettiin katsomaan huoneita! Ensimmäisen kohdalla yritin sanoa: "Tämä on hyvä."  Ei vielä saa sanoa, ohjeisti rouva, et ole nähnyt muita. Näin kurkattiin jokaiseen (!) vapaana olevaan huoneeseen ja rouva selosti kyseisen huoneen edut ja haitat. Ajattelin itsekseni, että tämä ei lopu ikinä...
Kyse oli vain hyvästä palvelusta ja espanjalaisesta vieraanvaraisuudesta.


Kun tienvarressa näet tällaisen kyltin, niin päätös on tehtävä heti

perjantai 1. joulukuuta 2017

Espanjalainen joulu

Joulupukki kiipeää katolle
1.12.17

Espanjalaiset rakastavat joulua ja kaikkea siihen liittyvää.
Tällaisia joulupukkeja on myytävänä marketeissa. Se on tehty muovista ja vaatteet ovat kumia.
Näitä ripustetaan talojen parvekkeille, savupiippuihin tai puihin.

el Papá Noel - joulupukki
la Navidad -joulu
la Nochebuena - jouluaatto
el día de Navidad - joulupäivä
el día de San Sebastian- Tapaninpäivä

Marketeissa ja kaupoissa on usein joulunaikaan lappu ovessa: nämä yllämainitut sanat ja aukioloajat.

abierto - avoinna  cerrado -suljettu


Espanjalaiseen jouluun ei liity laatikot tai kinkku, kuten Suomessa.

Kaupoissa myydään kokonaisia täytettyjä kalkkunoita, joko valmiina tai paistovalmiina.
Marketit notkuvat kuivattuja hedelmiä ja erilaisia herkkulautasia jouluksi.
Hedelmäosastoilla on upeita hedelmäkoreja ja kaikkea pikkusyötävää.

Monet suomalaiset, jotka viettävät joulua Espanjassa kaipaavat lanttulaatikon makua ( ja hajua) jouluna. Joku on tehnyt bataatista laatikkoa, mutta se maistuu kuitenkin erilaiselta, makeammalta.  Lanttuja ei myydä kaupoissa tai toreilla. Muutamat talvisuomalaiset ottavat syksyllä mukaansa pari lanttua, joista sitten jouluna voi valmistaa lanttulaatikkoa. Toiset ostavat "suomikaupasta" valmista sosetta, ja tekevät siitä kerman kanssa hyvän perinteisen lanttulaatikon.
Harmaasuolattua joulukinkkua ei löydy valmiina kaupoista. Kaikki myytävät kinkut ovat joko vuoristokinkkua, Jamón Serrano, tai keittokinkkua. Joku suomalainen on joskus tilannut teurastajalta kinkun, ja itse suolannut sen suolavedellä ja sitten paistanut uunissa.
Jamon Serrano kinkkua siivuina

el jamon (lausu hamon) -kinkku


Ruotsalaisten pohjoismaalaisista kaupoista Espanjassa  voi ostaa piparkakkuja rasioissa ja glögiä pulloissa. Ruotsalaiset syövät jouluna Janssonin kiusausta (oikeasti!) ja sen kanssa punajuurisalaattia ja pieniä lihapullia.
Esimerkiksi ruotsalaisen matboden.eu sivustoilta löytää ruotsalaisia ja suomalaisia herkkuja joulupöytään. Espanjalaisista kaupoista ei löydä silliä, mutta esimerkiksi ruotsalaisista liikkeistä löytyy Abban sillejä erilaisia purkkeja ja samoin lihapullasäilykkeitä. Espanjalaiset syövät myös lihapullia (albondigas), mutta säilykepurkkiin on säilötty herneitä ja vihanneksia lihapullien joukkoon ja koko purkki maistuu "ihmeelliseltä".  Jauhelihaa löytyy markettien hyllyistä  (Carne picada) samalla tavalla pakattuna kuin meilläkin. Usein löytyy myös härän jauhelihaa, joka on tosi tummaa. 
 

lauantai 25. marraskuuta 2017

Ranskan moottoritiellä ajaminen Espanjan matkalla

Nyt ollaan Ranskassa, onneksi autolla!


Ranskan moottoritietä Dijonin kaupunkiin mennessä



25.11.17
Monet jännittävät Ranskassa ajamista, koska ranskalaiset puhuvat mielellään vain  ranskaa,  vaikka osaavatkin englantia tai jopa saksaa.

Joku paljon Euroopassa ajanut sanoo, että Saksassa on tunnelma sellainen, että jos vaikka autolle tapahtuisi jotain, niin sen saisi varmasti korjattua heti.



Me olemme aina nauttineet Ranskassa ajosta. Siellä tunnelma on Saksan "repivän" liikenteen jälkeen rauhallinen ja mukava. Autot eivät ole niin hienoja kuin Saksassa, itseasiassa tiellä näkee aika vanhoja autoja, ja niissä on monia lommoja ja naarmuja, kun ne on kaupungilla parkkeerattu miten sattuu. 
Olemme Ranskassa nähneet sellaistakin parkkeerausta, että kun auto ei mahdu tien laitaan pitkittäin, niin sen voi ajaa poikittain keula päin jalkakäytävää. Ei sen ole niin väliä, jos peräpää tulee kadulle...





Viiniviljelmiä Etelä-Ranskassa Provencen alueella




Ajaminen tietulliin Ranskassa, henkilöautot ryhmittyvät vasemmille kaistoille


Ranskassa etelään päin ajaessa on huoltoasemat ja levähdysalueet hyvin merkitty. Huoltoaseman ilmoittavia kylttejä on tiheään ja niissä sanotaan kilometrit ja  osassa myös bensan ja dieselin hinnat.
Huoltoasemilla on hyviä kahviautomaatteja, jotka toimivat kolikoilla.  Automaateista saa kahvia, teetä, kaakaota ja cappuccinoa.  Automaateista saa myös keittoja, tyypillinen keitto on minestrone "vihanneskeitto". Mukaan voi ostaa myös pientä syötävää ja salaattiannoksia, joissa on pieni haarukka mukana. Ranskassa on myös huoltoasemilla pieniä läpinäkyviä kasseja, joissa on valmiina kolmioleipä, juotava Danone-jogurtti, limsapullo ja hedelmä - kätevä ja nopea ostaa mukaan.
Huoltoasemilla myydään myös paikallisia juomia.  Myös juustoja ja muita pikkuherkkuja on  myynnissä sekä paikkakunnan kirjoja ja koriste-esineitä.
Ranskalainen kahvitauko



Kun tullaan alaspäin Provencen alueelle, moottoritien huoltoasemilla on myös vaatteita ja kenkiä myynnissä. Provencen alue on kuuluisa pikkukukallisista kankaista ja niistä tehdyistä kodintekstiileistä, tyynyistä ja kasseista. Paljon kivaa katsottavaa siis löytyy. 
Provencen alueella on myös paljon laventeliviljelyksiä. Laventelia kuivatetaan tuoksupusseihin, jotka on tehty pikkukukallisista Provencen kankaista. Tuoksupusseja käytetään wc:n raikastimina, vaatehuoneen ja liinavaatekaapin koristeena, koska ne luovuttavat pitkään mietoa tuoksua.

Laventelia kasvaa Provencen alueella




Marseillen rantakaupunki on kuuluisa saippuoistaan ja niitä on huoltoasemilla myynnissä vaikka minkä värisiä ja näköisiä. Monissa paikoissa tuoksuu puhdas saippuanhaju - se on niin voimakas, että tuntuu kuin leivät ja salaatitkin tuoksuisivat saippualta.
Marseillen saippua



Levähdysalueet moottoriteillä on merkitty kyltillä "AIRE". Usein siinä on paikka mukana: Aire de Dijon.
Dijon on kuuluisa sinapistaan ja monet Besanconin ja Dijonin huoltoasemat myyvät tätä sinappia matkamuistoksi. Sitä voi ostaa, koska tuubit säilyvät huoneenlämmössä suljettuina.
Moottoriteiden levähdysalueilla on usein iso huoltoasema ja paljon tilaa matkailijoille. Auton saa helposti parkkiin ja parkkialueilla on isoja pöytäryhmiä, joissa voi syödä omia eväitä tai kenties kokonaisen lounaan. Huoltoaseman palvelut ovat erittäin hyvät, ja jopa suihkuun pääsee. Rekkakuskit ja monet pitkänmatkan kuljettajat suosivat näitä paikkoja. 
Ranskassa kun ollaan, myös WC:t on koristeltu ruusukimpuin ja laventelinoksin. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hyväntuulisia - ja puhuvat ainoastaan ranskaa...


Navigaattori on korvannut tämän kartanluvun autossa



Ranskan maaseudulla voi ajaa reilusti ja siellä on hyvin tilaa. Isompia kaupunkeja ohitettaessa liikenne voi olla melko tukkoista, se liikkuu koko ajan, mutta ruuhkaa on. Ranskalaiset myös käyttävät käsiään ajaessa ja puivat nyrkkiä toisilleen tai tööttäävät = etelän ihmisen mentaliteetti alkaa Ranskasta. Hyvä nyrkkisääntö on, että kaupunkien läheisyydessä on hyvä ajaa liikenteen mukaan ja pitää oma ajolinja. Kaupunkien tulon tietää siitä, että suuret kaupungit ovat merkinneet ajorampit ilmansuuntien mukaan niin, että pohjoisin ramppi  on NORD  - esim. "Dijon nord". Seuraava ramppi on yleensä pelkkä Dijon  ja eteläisin ramppi on SUD - esim. "Dijon sud".  Kun nämä rampit loppuvat ja alkaa taas pelkkä moottoritie, niin kyltti näyttää esimerkiksi Besancon 89 km, ja voi taas voi ajaa huolettomammin.

Ranskassa ajaessa on kaikkein tärkeintä pitää oma ajolinja. Se kaista millä olet,  on se, mitä ajat suoraan! Ranskalaiset tekevät ihan käsittämättömiä ohituksia ja syöksyvät edestäsi ja takaa ramppeihin. Liikennevaloissa kaupungissa saattaa olla kolme kaistaa. Sinä olet keskimmäisellä. Kun valot vaihtuvat vihreiksi, yhtä-äkkiä onkin 7 (seitsemän!) autoa rinnakkain. Pidät oman ajolinjasi ja jotenkin vierelläsi ajavat mahtuvat rinnakkaisille kaistoille, kun matka etenee.
Saksassa ajaessa pitää katsoa taustapeiliin yhtä paljon kuin eteenkin. Ranskassa tämä on puoliksi totta, maaseudulla saat ajaa kuten Suomessa, mutta kaupunkien lähistöllä ole tosi tarkkana, pidä ajolinjasi ja noudata nopeusrajoitusta. Näillä alueilla nimittäin tutka-autot ja kadunvarsien "pistoolitutkapoliisit" eivät ole harvinaisia. Me olemme pitäneet käytäntönä sitä, että kun ajetaan Ranskassa suurten kaupunkien ohitustiellä ja nopeus on esimerkiksi 80 km ja muut ajavat sitä, niin silloin mekin ajamme liikenteen mukaan. Kun taas olemme "tiettömällä" moottoritiellä ja nopeus on 130 km niin ajamme  "ainakin sitä ".



Shellin huoltoasemia on Ranskassa paljon


tiistai 14. marraskuuta 2017

Suomalaisia herkkuja Espanjassa

Torreviejan Suomi-Kauppa - ihanaa !!
Torreviejassa on tällainen kauppa osoitteessa  Avenida Alfredo Nobel 141, Torrevieja. Tarvitsisi ihan Nobelin palkinnon.
Sillä hetkellä, kun alkaa tehdä mieli piimää ja ruisleipää ja korppukinkkua ja Fazerin suklaata ja salmiakkia ja karjalapiirakoita ja sinistä lenkkiä ja Turun sinappia- etsikää liike !!  

Niin hyvää ettei sanotuksi saa...

Suomi kaupan valikoimaa meille


 

Aina sanotaan, että maassa maan tavalla. Mutta kun olet ollut Espanjassa pidemmän aikaa, vaikka talven, alkaa joskus tehdä mieli ruisleipää ikuisen vaalean  "Bimbo" leivän sijaan. Espanjassa leipä on yleensä patonkia tai viipaleleipää, Bimbo nimeltään.  Tästä on tarinakin. Ystäväni José kertoi vaalean leivän historian. Ennen vanhaan maaseudulla syötiin tummaa, kovaa leipää. Ei ihan pettua, mutta melkein.
Kun sitten ajat paranivat, oli vaalea, pehmeä leipä "hyvinvoinnin" mitta, ja tumma leipä ikään kuin edusti köyhyyttä ja puutetta. José kertoi, että paras herkku oli saada pala vaaleaa leipää illalla sänkyyn, päällä hieman oliiviöljyä , ja mutustella se peiton alla yksin. Siksi José ei tummaa leipää suuhunsa pane. Mutta suomalainen syö ruispuikuloita ihan onnessaan...

Suomi-Kauppa myy siis suomalaisia elintarvikkeita ja muuta pikkutavaraa: suomalaisia kynttilöitä ja servettejä ym. ym.
Karjalanpiirakat ovat myös edustettuina ja on ne hyviä! Ja voisilmäpullat, namm!

Heja Sverige !
Ruotsalaisesta kaupasta taas on mukavaa ostaa niitä tiettyjä pohjoismaalaisia tuotteita, mitä kotonakin syödään. Korvapuustit (kanelbullar) , joulupiparkakut (Anna´s pepparkakor), ruotsalaiset lihapullat (köttbullar) ja punajuurisalaatti (rödbetssallad) ovat ihan huippuja heillä ! Myös ABBAn sillipurkkeja on myynnissä.
Ruotsalainen kauppa on nimeltään Scandigo, ja se sijaitsee Torreviejan keskustassa osoitteessa Calle Fuesanta 54, Torrevieja. Njuta av hembakat ! Åh, so gott!

el pan - leipä
la barra de pan - patonki  Jos leipäkaupassa pyydät yhden patongin, pyydä : "Una barra, por favor".
                                          dos barras - 2 patonkia
el pastel- leivos, piiras
Kaksi patonkia- dos barras


Espanjassa on vielä runsaasti pieniä erikoisliikkeitä. Leipäkauppa on la Panadería  tai la Pastelería.
Molemmista saa leipiä ja kahvin kanssa jotain hyvää.

La Pasteleria - kakkukauppa/leivonnaismyymälä


Espanjanssa pulla on yleensä muffinssi, Magdalena.
Magdaleenoja on eri kokoisia ja makuisia. Monta kertaa marketin ainoa pulla on "Magdalenas" paketissa tai pussissa. Saat sitruunanmakuisia muffinsseja ison pussin.

la empanada - lihapiirakka  Saa kahviloista ja leipäkaupoista, aika tavalla "meidän lihiksen" makuinen

Las empanadas - "lihiksiä" suomeksi



la Quiche Lorraine - piiras  Ranskalaisten lahja maailmalle. Leivottu pieni piiras, jossa juustoa ja 
                                                     kinkkutäytettä, hyvin ruokaisa ja täyttävä suolainen herkku.
                                                    (lausutaan: kis lorein) Kerrotaan, että piirakan alkuperä on Lorrainen                                                         laaksosta Ranskan pohjoisosasta.

Tältä näyttää "Quiche Lorraine" piiras kahvilan tiskissä



la tarta - torttu, piiras

Vielä yksi erikoisuus! Espanjalaiset eivät leivo juurikaan kotona. Kun etsit kaupasta vehnäjauhoja (la harina) ja hiivaa (la levadura), on tehtävä todella vaikea. Vehnäjauhopussi saattaa olla pieni pussi jossain hyllyjen välissä. Tässä taas tulee Suomi-Kauppa tai ruotsalaisten kauppa avuksi.

15.11.17
English supermarket
Englantilaiset ovat ehdoton enemmistö ulkomaalaisia, jotka asuvat Torreviejassa. Koska heitä on eniten, he ovatkin tuoneet alueelle lukuisia omia myymälöitään. English supermarket - englantilainen supermarketti - ei ole harvinaisuus ostoskeskuksessa. Se saattaa olla nimellä: Susan´s tms. tai sitten ihan "Johnson´s supermarket". Usein tiloja on vuokrattu yhdessä, ja kaupan vieressä saattaa olla englantilainen pubi tai baari, ja vielä vaikka englantilainen parturikin.

Englantilainen pieni supermarket ostoskeskuksessa



Englantilaisesta kaupasta saa maailman parasta teetä. Jos olet teenjuoja, osta Tetley´s teetä tai English Breakfast 123 teetä.
Englantilaiset rakastavat kaikenlaisia kakkuja ja herkkuja, niitä on kauppa täynnä. Koska he myös leipovat paljon itse, on kaupassa erilaisia toscakakkutyyppisiä valmispakkauksia ja valmiita juustokakkupaketteja tyyliin, lisää vain vesi. Näistä voit joskus pyöräyttää kakun päiväkahvin kanssa.
Myös luontaistuotteita on isot purkkirivistöt, ja ne ovat edullisia; maksavat muutaman euron. Jos tarvitset esim. sinkkiä, seleeniä tai d-vitamiinia, tämä on edullisin paikka ostaa.
Englantilaiset ovat tarkkoja pekonin mausta ja siksi ostavat täältä aitoa "enkkupekonia".
Kaupassa myydään myös virkkauslankoja ja -koukkuja ja muitakin neulelankoja. Jos olet käsityön harrastaja, voit käydä penkomassa heidän hyllyt. Espanjassa yleensä en ole muissa marketeissa nähnyt lankoja enkä muuta käsityötarviketta.

Näitä saa englantilaisista kaupoista


Koska myös paikalliset espanjalaiset käyttävät english supermarkettia, saa sieltä kassalta tuoreita patonkeja, 5 litran vesikannuja, paikallisia juomia jne.
Voit katsoa nettiosoitteessa www. johnsonssupermarket.com isojen englantilaisten supermarkettien sijaintia.

 
 Hauska yksityiskohta: tämän blogin isäntä kävi englantilaisessa parturissa sillä aikaa, kun rouva etsi teetä ja vitamiineja. English Barber - parturi kesti tosi lyhyen aikaa. Leikkaus kesti alle 10 min ja lopputulos oli hyvä. Mutta onneksi pää on kiinni hyvin hartioissa! Käsittely oli niin kovakouraista, että kun isolla sudilla lopuksi sudittiin irtohiukset pois nenältä ja niskasta, piti tarkistaa jäivätkö korvat paikoilleen...







maanantai 13. marraskuuta 2017

Ostoksilla markkinoilla Espanjassa

Espanjassa on markkinoita joka päivä. Tässä sanastoa käytännön ostostilanteisiin:
el mercado - tori, kauppahalli
el mercadillo - markkinat

Esimerkiksi Torreviejan ympäristössä on markkinoita,
MERCADILLOS, seuraavasti:
Maanantai: San Pedro de Pinatar
Tiistai: Orihuela
Mil Palmeras iltatori klo 16.30-20
Keskiviikko: San Miquel de Salinas
Torstai: San Javier
Perjantai: Torrevieja
Los Montesinos klo 15-19
Lauantai: Santa Pola ja Playa Flamenca
Sunnuntai: Campo de Guardamar
Tarkista ajat ja paikat paikallislehtien ilmoituksista!!!
Markkinapaikkojen vieressä on isot pysäköintialueet, joilla ei yleensä ole mitään opastajaa, joten kaikki ajavat mihin sattuu. Jos markkinat ovat kaupungin keskustassa, niin sitten autot vain jätetään mihin mahtuu.

Paikallisissa lehdissä on mainoksia markkinapäivistä. Tässä viikonpäivät espanjaksi:
Maanantai - Lunes
Tiistai - Martes
Keskiviikko - Miercoles (lausu mierkkoles)
Torstai - Jueves (lausu hueves)
Perjantai - Viernes
Lauantai - Sabado
Sunnuntai - Domingo

Hedelmät  ja vihannekset (fruta y verdura) ovat markkinoilla tuoreita ja hyvänmakuisia. Ne ostetaan kiloittain eikä kappaleittain lukuunottamatta suuria, esim. vesimeloni ( la sandía).
Kuinka ostetaan tästä?

Myyjä tiskin takana sanoo: "Hola, buenos días, "Qué desea? " Päivää,   mitä haluatte ?
Sinä vastaat:  Hola,  me da ...antakaa minulle
                                 póngame ...laittakaa minulle
                                 quería ...haluaisin (lausu geriia)

kilo omenoita - un kilo de manzanas       la manzana -omena
puoli kiloa mansikoita - medio kilo de fresas  la fresa - mansikka

cien gramos de jamón - sata grammaa kinkkua
doscientos gramos de jamón - 200g   doscientos gramos de queso (lausu keso) - 200 g juustoa
trescientos gramos de jamón- 300g

Kaikki on järjestyksessä
la uva - viinirypäle
la naranja - appelsiini (lausu naranhha)
el limón - sitruuna
el plátano - banaani   Tämä on ihan eri sana kuin meillä! Espanjassa ostetaan platanos - banaaneja

Verduras - vihanneksia



la patata - peruna   Póngame un kilo de patatas -  1kg perunoita
el tomate - tomaatti  Póngame medio kilo de tomates - 1/2 kg tomaatteja
el pepino - kurkku  Póngame un pepino largo - yksi pitkä kurkku
la coliflor - kukkakaali Pongame una coliflor - yksi kukkakaali
la cebolla - sipuli (lausu tsebojja)
la lechuga - lehtisalaatti   Póngame una lechuga - yksi salaattikerä
la zanahoria- porkkana

Un kilo de patatas
Torikojussa on usein paljon myytävää.
un paquete de ...paketti ...jotain
una lata de ...purkki jotain...
un ramo de flores - kimppu kukkia
un ramo de rosas - kimppu ruusuja
un ramo de claveles - kimppu neilikoita

Flores - kukkia




una barra de pan - patonki
una botella de.. pullo...jotain

Usein myyjä kysyy: Algo más ?  Jotain muuta vielä...
Jos kaikki on kunnossa, vastaat  Nada más .  siinä kaikki.

Kun myyjä ojentaa pussin, hän sanoo hinnan, esimerkiksi  dos euros - 2 euroa. Markkinoilla on hyvä olla kolikoita mukana. Sinä vastaat gracias-kiitos (lausu graatsias) ja otat pussin.
Tuoreita vihanneksia löytyy



Markkinoilla maksetaan kaikki käteisellä. Joissain isoimmissa vaatekojuissa tms. saattaa lukea teksti  TARJETA - luottokortti.



Varo varpaita! Siis peellä, ei koolla.
Espanjalaiset lähtevät markkinoille mukanaan perässävedettävä, pyörillä kulkeva "carro" (=kauppakärry). Sinne on helppo lastata painavat perunat, appelsiinit,  ym. Paikalliset vetävät carroa perässään, ja kun itse turistina menet ihmettelemään tai katselemaan kojun tavaroita, carron pyörät kulkevat varpaittesi päältä...
Joskus olen laittanut lenkkarit jalkaan markkinoille; on helppo kävellä pitkiäkin matkoja, ja carrojen pyörät eivät satu paljaisiin sandaalivarpaisiin. Oppia ikävä kaikki!

el carro = kauppakärry, jossa kangasta ja pyörät alla
                ostoskärry marketissa

Jos itse astut toisen varpaille tai vaikka ruuhkassa tönäiset tai tuuppaat toista, sanot:
 perdón -anteeksi
tai perdóname -anna minulle anteeksi
Tämä on hyvä sana, koska usein ihmisjoukko on iso. Kun yrität päästä jossain jonon läpi, tai ahtaassa ravintolassa jonkun ohi, sanot perdóname - ja heti tulee tilaa!

Markkinoilla myydään vihannesten ja hedelmien lisäksi myös paljon muuta tavaraa: koruja, vaatteita, kenkiä, tauluja, huonekaluja. Mitä kukin keksii myydä.



Naisille ja tytöille tarpeellista 


Valikoimaa on miehille ja naisille

Zapatos- kenkiä miehille



Hassua on, että kun lähdet markkinoille aamupäivällä niin tarkoituksena on ostaa vain tomaatteja ja salaattia illan salaattia varten. Kun kävelet takaisin autolle, on sinulla 8 erilaista pientä kassia täynnä tavaraa; tomaatteja, salaattia, kukkakimppu, värikkäät lenkkarit, 2 puseroa...

lauantai 11. marraskuuta 2017

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita.
Ajoa kaupungin läpi
Kun ajaa suuren kaupungin läpi, kannattaa ovet lukita sisältäpäin. Näin kukaan ei voi napata esim. käsilaukkua apumiehen sylistä tai kassia takapenkiltä liikennevaloissa.
Naisen käsilaukku on muutenkin vaarallinen asia. Itse olen naisena ratkaissut asian niin , että minulla on käsilaukku mukana, mutta siellä ei koskaan ole puhelinta eikä rahapussia eikä mitään tärkeää.
Laukussa on harja, meikkejä, kyniä, lehtiö, vesipullo ym. jokapäiväistä tavaraa. Näin laukusta ei tarvitse huolehtia koko ajan. Sitä ei myöskään kannata jättää auton etupenkille tai muualle näkyviin, koska ikkuna voidaan rikkoa ja ottaa laukku...

Monet kerrat olemme valitettavasti katukahvilassa nähneet, kun naisen sylistä on viety käsilaukku ja varas on jo sadan metrin päässä ennenkuin kukaan huomaa mitään. Olemme myös nähneet, kun mopo ajaa jalankulkijan ohi ja nappaa naisen olkalaukun mukaansa...  Isot lompakot kannattaa jättää kotiin, visakortti ja joku seteli taskuun, ja kaikilla on kivempaa.


Kaari-ikkunoista näkee auton

Kahville poikkeaminen matkan aikana virkistää hyvin. Kahville ei kuitenkaan voi pysähtyä mihin vain.
Autoa EI KOSKAAN saa jättää yksin.
Ulkomailla ajettaessa kahvipaikan pitää olla sellainen, että voi istua ikkunan ääreen, ja auto on näkyvissä koko ajan. WC:ssä käydään vuorotellen, toinen katsoo autoa.
Meillä on ollut sellainen taktiikka, että se menee ensin vessaan, kummalla on kovempi hätä. Toinen jää vaikka autoon, ja kaikessa rauhassa kerää tavarat.

Täältä ei näy auto
Tällainen "kaffepaikka" on turistille ihana, muttei automatkailijalle. Pikkuruutuisten ikkunoiden takana ei valitettavasti näe mitään, mitä pihalla voi tapahtua vaikka kahvipaussin aikana.
Tällaiseen paikkaan voi pysähtyä, jos on matkalla ilman omaa autoa.








Paras tapa on pysähtyä isoille  paikallisille "ABC-asemille": auton voi tankata ja itse voi käydä wc:ssä, ostaa "take away" kahvin mukaan pahvimukiin. Pahvimukeja suosittelemme siksi, että ne ovat aina puhtaita, koska ne heitetään pois saman tien. Isoilla huoltoasemilla on myös paljon syötävää ja valmiita täytettyjä kolmioleipiä ja patonkeja sekä juotavia jogurtteja ym. Niitä uskaltaa syödä. Jos seuraava yö on motellissa, mutta ei ole ennestään tietoa millaisessa paikassa, voi huoltoasemalta ostaa päivällä mukaan pari pakattua voileipää iltaa varten. Myös salaattiannokset ovat hienosti laitettuja, ja niissä on pikkuhaarukka ja salaatinkastike mukana.
Kun huoltoasemalle tullaan ja ajetaan tankille, tankkauksen aikana toinen voi käydä wc:ssä ja toinen tankkaa hiljakseen, mutta ei aja autoa pois mittarilta. Kun tankkaus on valmis, wc:ssä kävijä voi maksaa  "mittarin 4 diesel". Sen jälkeen auto ajetaan sivuun, ja tankkaaja käy wc:ssä ja toinen istuu autolla. Jos sitten jää vielä ostamista, voidaan yhdessä istua autolla, ja sopia, että " hae vielä...".
Auto ei siis ole koskaan yksin. Tässä on meille suomalaisille oppimista, koska matkoilla edelleenkin näkee pysähtyjiä, joista koko autollinen menee yhtäaikaa sisälle, jolloin auto jää yksin vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

Täältä saa kaffea ja hyvälist (Raumalainen sanonta)



Huoltoasemat ovat täynnä automaatteja, joista voi ostaa kahvia 1 euron  kolikoilla. Saa mustaa kahvia, cappuzzinoa, lattea, teetä, kaakaota... Valinnanvaraa on. Koneet toimivat niin, että tasaraha syötetään sisään ja painetaan haluttua kahvin kuvaa. Kone tekee itse kahvin kuppiin ja syöttää sen lopuksi ulos.
Meillä Suomessa automaateissa on kuppeja vieressä, ja ne laitetaan itse koneeseen. Euroopassa kone antaa automaattisesti myös kupin. Olemme joskus kuulleet suomalaisten kysyvän: "Missä on mukit?"

Saksassa ja Ranskassa on usein huoltoasemien wc:n edustalla tai käytävässä vanhempi nainen tai mies, jolla on vati, johon haluavat kolikoita maksuksi. Siihen voi antaa 20 sentin tms. kolikon vapaaehtoisesti maksuna siivouksesta. Kiittävät, jos antaa euron, ja melkein sylkäisevät, jos antaa 10 senttisen... Jos annat "tipin" jo mennessäsi wc:hen, saat vahdilta wc-paperia niillä paikoilla, joilla wc-paperia ei ole automaattisesti olemassa. Hyvä tapa automatkoilla on aina pitää pari keittiörullan arkkia mukana; saatat välttyä wc-ongelmalta!
Saksassa on useilla huoltoasemilla 50 sentin maksu. Kolikko syötetään automaattiin, ja vasta sitten aukeaa wc:n  puomi. Sinulle jää sinivalkoinen lipuke, ja jos ostat siitä paikasta jotain, se on 50 sentin arvoinen ostoksissa. Molempien kannattaa siis käydä ensin wc:ssä, ja sitten, jos ostaa vaikka kylmää juotavaa, saa molemmista lipukkeista 50 sentin hyvityksen maksaessa.
Kolikkopussi on hyvä olla mukana automatkalla, koska kahviautomaatit vaativat kolikoita, samoin kuin Saksan wc:t.

Autossa meillä on kuljettajan istuimen takataskussa musta kangaspala. Se on hyvin hyödyllinen automatkoilla. Jos takapenkille jää joku tavara, esimerkiksi laukku tai kamera, musta kangas peittää kaikki tavarat hyvin. Sillä voi siis piilottaa tavaraa ohikulkijoilta.
Suojapeitto takapenkillä

Osta mustaa vuorikangasta kahden ( 2 ) metrin pala. Kangas taittuu pieneen tilaan, mutta suojaa tarvittaessa tavarat. Vuorikangasta voi joskus käyttää penkillä "suojana", jos ostaa vaikka taimia tms. likaista tavaraa. Auton takapenkin tai takaluukun tavarat voi yleensäkin peittää mustalla kankaalla varsinkin yölliseen aikaan parkissa. Näimme ensimmäisen kerran tällaisen kankaan Ranskassa, kun englantilainen mies peitti tavaratilassa olevat "reissukamat" mustalla kankaalla. Ajattelimme heti, että onpa hyvä idea.





torstai 9. marraskuuta 2017

Asunnon ostaminen Espanjasta

Tyypillinen kerrostalo Espanjassa
Tämä on omakotitalo, johon saa auton pihaan


Monet suomalaiset haaveilevat talvikaudesta Espanjassa tai loma-asunnon ostamisesta lämpimästä maasta.

Tässä muutamia kuvia ja vinkkejä asunnoista. Meidän vinkit perustuvat  pitkään kokemukseen Espanjassa.

se vende - myytävänä

Usein kaduilla kulkiessa näkyy talojen porteissa ja parvekkeiden kaiteissa kylttejä: Se Vende.
Usein siinä on puhelinnumero tai välittäjän logo, josta tietää, kuka asuntoa myy. Netistä voi katsella tietoja.

se alquila - vuokrattavana
Tällä kyltillä varustettu asunto tai talo on vuokrattavana.

Kiinteistövälitystoimistoja on joka kulmalla, ja niiden ikkunat ovat täynnä mainoksia myytävistä ja vuokrattavista asunnoista.      la agencia inmobialiaria  - asunnonvälitystoimisto
                                                el agente inmobiliario - kiinteistön välittäjä (mies)
                                                la agente inmobiliaria -           "                     (nainen)

Espanjassa asunnot luokitellaan makuuhuoneiden lukumäärän mukaan.
el dormitorio - makuuhuone
el piso - asunto, huoneisto, kerros
el piso tieno tres dormitorios - huoneistossa on 3 makuuhuonetta
Suomessa tyypillinen kaksio on Espanjassa yhden makuuhuoneen asunto: siis olohuone ja yksi makuuhuone.

un salón - olohuone
una cocina - keittiö
un aseo - wc
un baño - kylpyhuone
un balcón - parveke
uan terraza - terassi, piha

 Espanjalainen erikoisuus on myös usein wc:iden lukumäärä. Jos asunnossa on useampi makuuhuone, on jokaisen vieressä oma wc.
Kylpyhuoneet on useimmiten varusteltu kylpyammeella. Ihan uusiinkin koteihin rakennetaan usein amme. Monet suomalaiset ovat vaihtaneet ammeen suihkukaappiin tai remontoineet ammeen tilalle suihkualtaan ja seinänpätkän.
Toinen erikoisuus Espanjassa on se, että käytetyt asunnot myydään kalustettuina. Omat henkilökohtaiset tavarat viedään pois, mutta sohvat, pöydät ja sängyt jätetään. Eli osta asunto torstaina ja muuta sisään maanantaina. Paistipannukin on hellalla... Voit sitten itse hävittää toisten vanhoja tavaroita ja ostaa uutta, mutta osa on kyllä käyttökelpoista. 

Kaupan turvallisuutta lisää se, että vaikka ostat asunto-osakkeen, teet aina kiinteistökaupan. Notaari vahvistaa lainhuudolla kaupat. Espanjalainen ajattelee niin, että aina kun ostat asunnon, omistat "palan taivasta ja palan maata".

Nyrkkisääntönä on ollut, että kun ostat asunnon Espanjasta, sinun pitää varautua n. 10 % kuluihin kauppahinnan päälle. Se hinta, mikä lapussa lukee, ei sisällä veroja eikä notaarin vahvistuspalkkioita.
Nämä voi selvittää välitystoimistolta, mutta itsekin laskea asunnon hinnan mukaan. Verot ja maksut ovat tietty prosentti kauppasummasta, ja ne maksetaan kaupanteon yhteydessä. Vasta sitten saat omistusoikeuden. Verot (arvonlisävero IVA), varainsiirtovero (ITP) myös vaihtelevat asunnon iän mukaan, uusi vai käytetty.
Kauppakirja - la escritura de compra-venta - on paksu opus, jossa voi olla jopa parikymmentä sivua.
Joku on joskus nauranut leikillään, että siinä on melkein isäsi ripillepääsypaikka mainittu...

Kadut ovat usein näin kapeita



Monet pitävät asunnon vuokraamista helpompana ja halvempana tapana asua talvikausi Espanjassa. Monet myös haluavat asua ensin vuokralla, että näkevät millaista on olla talvikausi Torreviejassa.  Vuokralla ollessa ei kuitenkaan ihan pääse sisälle "tunnelmaan", koska asunnon omistamiseen kuuluu asunnon mahdollisesti tarvitsemat muutos- ja fiksaustyöt, niiden suunnittelu, haaveilu, toteutus...
Ja sitten oman puutarhan ruukut ja niiden istutukset ja kastelut ja suunnittelut...


Espanjassa on paljon saviruukkuja


Vuokraan sisältyy usein kalusteet, vesi, liinavaatteet. Esimerkiksi Torreviejan alueella Costa Blancalla on useita välittäjiä, jotka vuokraavat asuntoja. Vuokrahinta voi olla viikkohinta tai kuukausihinta, miten sovitaan. Jotkut myös haluavat olla eri paikassa seuraavan talven, ja eivät halua pihatöitä ja remontteja, jotka seuraavat asunnon omistajaa.




Tämä on bungalow, jossa alakerran asunolla on piha ja yläkerran asunnolla on parveke.


Tässä on hyvin tyypillinen espanjalainen asuintalo. Alakerran huoneiston pihan saa laittaa mielensä mukaisesti; joskus suomalaiset ovat tuoneet esimerkiksi puutarhakeinun pihaan. Jos terassin haluaa lasittaa, saa yhden talvihuoneen lisää. Yläkerran asuntoihin kuuluu myös kattoterassi. Siellä on hyvä kuivattaa pyykit, tai ottaa aurinkoa ja jopa grillata. Jos vierastaa portaita, sopii alakerran yhdessä tasossa oleva asunto esimerkiksi eläkeläiselle.


Näyttelyasunto - Piso piloto


Uusia asuntoja rakennettaessa ensin valmistuu Piso piloto -näyttelyasunto. Näitä näkee paljon kaupungilla kävellessä. Asunto on valmis ja näyttää sen, miltä tulevat asunnot tulevat näyttämään. Piso piloto on usein hienosti kalustettu ja materiaalit ovat upeita. Myytävät asunnot puolestaan  ovat tyhjiä, ja jokainen saa ostaa itse omat huonekalunsa, aivan kuten meillä Suomessa.
Piso pilotossa on joskus rakennuttajan edustajakin paikalla, ja silloin

näihin asuntoihin pääsee tutustumaan vaikkapa ohikulkiessa. Usein kuitenkin asunnonvälittäjä hakee avaimet Piso pilotoon, ja asuntoon tutustutaan sitten sovitulla ajalla.

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...