sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Miten ajan autolla Tallinnan laivaan?

Tallinnaan on kiva mennä omalla autolla. Olemme käyttäneet Tallink- varustamon uusia pikalaivoja, joilla matka taittuu kahdessa tunnissa. Tämä ei ole mainos, ne vaan ovat niin nopeita ja siistejä.
Varaa matka etukäteen netissä esimerkiksi tallinksilja.fi osoitteesta.
Matkaa varatessa muista laittaa raksi ruutuun "auto mukana". Varausta tehdessä netissä löytyy aikataulut. Laivoja menee parin tunnin välein, joten on helppo valita se itselle sopiva kellonaika. Jos olet ajamassa alaspäin Latviaan ja Liettuaan, voi olla hyvä aloittaa aamun ensimmäisillä laivoilla.

Matkavarausta tehdessä ilmoitetaan henkilömäärä, henkilöauto ja laiva, johon haluaa liput. Tallinkin uusin laiva on Megastar, joka aloitti vuosi sitten reitillä. Nykyisin olemme menneet sillä usein yli. Megastarin vahvuuksia on runsaat oleskelutilat ja lukuisat kahvilat. Laivalla on myös latauspistokkeita älylaitteita varten, ja laiva on selkeä ja helppo kulkea.

Länsisatamassa Helsingissä jonotusta autolla laivaan

Auton varusteisiin pitää kuulua Green Card -todistus vakuutusyhtiöstä. Sen saa tilaamalla puhelimitse omasta vakuutusyhtiöstäsi tai jos on kiire, konttorista hakemalla. Lisäksi, jos autosi on yrityksen tai rahoitusyhtiön omistama,  "maastavientilupa" rahoitusyhtiöltä tarvitaan: on yksi arkki.
Meillä on vielä toistaiseksi lisäksi ollut mukana "paperinen" rekisteriote autossa mukana aina ulkomaille mentäessä, vaikka sitä ei Suomessa enää tarvita. Paperiversion saa Trafista. 

Tallinkin laivat lähtevät Helsingissä Länsisatamasta. Navigaatorit tuntevat "Länsisataman". Ohjeiden mukaan satamassa pitää  olla tuntia ennen laivan lähtöä. Kun ajat autolla laivaan, seuraat satamassa kylttejä, joissa näkyy "laivan kuva" ja " car-check-in " . Usein kyltissä on autonkin kuva. Rekat ja bussit menevät eri reittejä, sinä seuraat pikkuauton kuvia.  Näin pääset "bookkausporteille". Portilla virkailija katsoo passit, matkaliput ja antaa autolle yhden kupongin ja matkustajille omat kupongit. Tässä portilla voi myös ostaa liput laivaan, jos sinulla ei sellaisia vielä ole. Kortilla ja Visalla voi maksaa. Jos autossa on koira mukana, tulee autoon lappu " pet on board". Usein taustapeiliin tulee myös lappu, esimerkiksi " Tallinn 12,30 " 
Kun ajat pois kopilta,  henkilökuntaan kuuluva ulkona seisova virkailija ottaa sinulta pois auton lipun ja ohjaa sinut, mille kaistalle ajetaan. Eli hän saattaa sanoa: rivi 3 , hyvää matkaa.
Silloin ajat riville 3 jonottamaan autolla laivaan.
Jonottaessa iskee usein wc-hätä ja muutama wc-kyltti näkyykin lähistössä. Ole varovainen, kun puikkelehdit wc:hen autokaistojen läpi...

Ajo laivaan: sinun jonosi alkaa liikkua: ajat jonon mukana laivaan

Nyt sinun jonosi ajaa laivaan

Laivaan ajat jonossa muiden mukana

TÄRKEÄÄ !!  Kun lähdet autosta pois kohti ovea, josta pääset yläkertaan, paina tarkasti mieleesi ovi, josta menet. Esimerkiksi A3 vasen tai c5 oikea... Tämä siksi, että osaat takaisin juuri samaan paikkaan. Itse kirjoitan aina pienelle "post it -lapulle" tämän oven numeron ja kirjaimen. Se tuntuu sillä hetkellä helpolta: "tästähän tultiin", mutta kun  olet kierrellyt laivassa 1.5 tuntia ja mennyt yhdestä ovesta Tax-freehen ja tullut toiselta puolelta ulos, et enää olekaan varma missä olet.
Itse katson aina autosta lähtiessäni myös viereiset autot : siinä on se "iso valkoinen pakettiauto"...tai sen vihreän auton takaa ovesta vasemmalle...  ja sitten oven koodi lapulle.
Tämä tuntuu turhalta, mutta aina näkee autoilijoita etsimässä autoaan ja kulkevan epätoivoisen näköisenä autokannella.  Ja sitten kun olet kävellyt portaat ylös kannelle, paina mieleesi se kohta, josta tulit ylös. Esimerkiksi 7. kannelle tultiin portaista tuon laivataulun takaa ylös. Silloin kun lähdet takaisin alas, menet 7. kannelle takaisin ja siitä laivataulun takaa alas. Näin tulet juuri samaan paikkaan missä autosi on. Esimerkiksi jos taas tulet hissillä ylös, painat mieleesi: 9. kerros hissiaula ja oikean puoleinen hissi valotaulun vieressä ja siitä alas 5 kannelle ja c5 ovesta autokannelle.


Nyt olet laivassa sisällä kannella 9





Matka menee mukavasti eikä tarvitse jännittää sitä, miten auto ikinä löytyy...
Laivalla kuulutetaan kuljettajat autoihin noin 20 minuuttia ennen laivan saapumista satamaan eli sama porukka autoon, mikä siinä oli laivaan tultaessa.


Nyt ajetaan jo pois laivasta Tallinnan satamassa

Satamassa ajetaan pois satama-alueelta kohti keskustaa

Näillä ohjeilla onnistut sinäkin varmasti. Nyt olet jo Virossa, ja matka kohti seikkailuja jatkuu...

Tallinnan vanhakaupunki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...