torstai 25. maaliskuuta 2021

Costa Blancan Suomi-koulu Espanjassa

 




Torreviejassa toimii Costa Blancan Skandinaavinen koulu, joka tarjoaa opetusta vuosiluokilla 1-6 sekä esiopetusta 6-vuotiaille lapsille. Koulun oppilaat ovat suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia.

Koulu sijaitsee osoitteessa Calle Limón 17, Urbanizacion Horizonte, Orihuela Costa. Jos katsotte Googlen kartasta tätä, koulu sijaitsee Punta Priman lähellä ennen La Zenian uimarantaa. Rantatietä matka on helppo ja myös Altoksen kautta pääsee pikkukatuja pitkin, joten jos on ruuhkaa, tätä kautta pääsee nopeimmin.

Espanjassa koulujärjestelmä on hieman erilainen kuin Suomessa ja koulukyyti hakee lapset aamulla kouluun "tietyistä kadunkulmista". Lapset seisovat reput selässä ja saattajat (äiti, mummu, naapuri, isä tai vaari) saattavat lapset bussiin. Koulut ovat korkeasti aidattuja ja koulun ovet ovat  lukittuja ja niihin ei pääse kuka vaan kadulta. Bussi tuo oppilaat päivän päätyttyä takaisin "kadunkulmaan", josta saattaja hakee lapsen. Torreviejassa lapset eivät saa kulkea yksin kouluun.

Kouluruokailu espanjalaisessa koulussa ei myöskään ole samanlaista kuin Suomessa. Valtio ei takaa kaikille oppilaille maksutonta kouluruokaa, vaan vanhemmat maksavat kaiken itse. Ruokailu on usein yksityisten yritysten ja yhdistysten järjestämää ja suomalaisittain ajatellen kallista. Tunnemme erään suomalaisen perheen, jonka lapsi on espanjalaisessa koulussa. Lapsen isovanhemmat ovat luvanneet maksaa ruokailumaksut. MUTTA sitten jotain hyvääkin: kouluruokana on KOLMEN ruokalajin lounas: alkusalaatti / alkukeitto - pääruoka, jossa saattaa olla lihaa tai kalaa tai kanaa ja perunoita, riisiä tai vihanneksia - jälkiruokana ranskalaista juustoa ja hedelmiä...ja tietysti samaan hintaan kuuluu opettaa lapset "etiketin mukaiseen" ruokailuun. Lautasliina taitetaan polville ruokailua aloitettaessa, ja jos keittoa valuu suupielestä, opettaja opettaa kuinka se pyyhkäistään lautasliinalla pois. Aterimet eivät myöskään ole kädessä miten sattuu, ja ruokailun aikana myös seurustellaan henkevästi.

Espanjassa on myös toisin kuin Suomessa, yksityiskouluja ja valtion kouluja. Koulujen nettisivuilta voi katsoa koulumaksujen hintoja ja ilmoittautumistietoja. Koulujen opetusaikataulut ja lukuvuodet löytyy koulujen sivuilta. Kevätlukukausi jatkuu pidempään kuin meillä Suomessa, joskus juhannukseen asti ja koulut alkavat myöhemmin syyskuun puolessavälissä. 




Esikouluikäinen lapsi






Tällainen kirjoitus koulusta oli viimeisimmässä Uusi Costa Blanca lehdessä:


Yhdessä tekemällä oppii parhaiten




Koulu ulkoapäin






Facebook osoite: Skandinaviska skolan Costa Blanca




Espanjan kieliopin pänttäämistä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...