sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Tietullit Ranskassa ja Espanjassa

Tietullia lähestyttäessä henkilöautot ajavat vasemmalle ja rekat oikealle

Mistä tietää tietullitiet:
Ranskassa ja Espanjassa moottoritiet ovat maksullisia. Valtatiet ja pikkutiet eivät ole maksullisia.
Jos päivän ajokilometrimäärä on n. 1000 km, kannattaa käyttää maksullisia moottoriteitä, jolloin matka joutuu. Muilla teillä vietät nimittäin aikaasi ruuhkassa jonottamassa kaupunkien läpi.

Miten tietullitiet on merkitty:
Ennen maksullisen tien alkua, tien sivustoissa on isot kyltit, joissa on "kolikon" tai "setelin" kuva ja lukee esimerkiksi "Peaje" . Aina ennen kuin maksullinen tie alkaa, on vielä noiden kylttien jälkeen yksi poistumiskaista poistua maksulliselta tieltä.

Miten järjestelmä toimii:
Tietullit on tehty niin, että suurten kaupunkien ympäristössä  rahastetaan pieniä maksuja: esimerkiksi Lyoniin tultaessa St. Exuperyn lentokentän ohi ajettaessa, on  pieni maksu 1.80 e ja seuraava maksu 2.80 e.
Nämä voi maksaa käteisellä, kortilla tai ennakkomaksulla (paikalliset, firmat, rekat ym.)

Ranska:
Jos maksaa käteisellä, tietulliin tultaessa on valittava sellainen kaista vasemmalta, jossa on ihmisen hahmokyltti ja kolikon kuva. Jos taas maksaa kortilla (esim. Visa) , on kaikkein vasemman puoleisten kaistojen yläpuolella siniset "hapsut", ja kyltissä korttikuva. Kun edellä ajava on ajanut pois tietullista, puomi laskeutuu alas. Ikkuna auki ja maksa virkailijalle  (iso summa näkyy valotaulussa) . Puomi avautuu ja ajat pois. Jos maksat kortilla "hapsuissa", työnnät kortin koneeseen, jossa vilkkuu keltainen valo siinä kohtaa, mihin kortti syötetään. Kone työntää kortin ulos ja puomi aukeaa. Ajat pois.

Espanja:
 muuten sama, mutta luottokortilla maksavien kaistojen yläpuolella on isot kirkkaan keltaiset kyltit- solo tarjeta - vain luottokortti. Ne näyttävät pyöreiltä liikennemerkeiltä ja niitä on useita.

Meidän muistisääntö on tietulleista seuraava: Ranskassa ajetaan "sinisiin hapsuihin" ja Espanjassa "keltaisiin pyöreisiin kyltteihin" !!!
Ajo tietullista pois



Sitten kun jatkaa matkaa ohi kaupunkien, tulee isot kyltit : PEAJE - tulli : 2000m.  Siinä on sitten eri järjestelmä. Mitään ei makseta, vaan ajetaan kaistoihin, joissa palaa vihreä valo ja iso kyltti: TOMA SU TICKET. Kun ajat automaatin rinnalle, se työntää esille lapun. (n. 5cm x 10 cm). Säilytä, koska sillä maksetaan seuraavalla tulliasemalla maksu.
Maksu maksetaan samoin kuin "pikkumaksu" eli ajetaan hapsuihin (Ranska) tai keltaisiin liikennemerkkeihin (Espanja).  Nyt automaatissa palaa kaksi valoa: ensin vilkkuu "Ticket" ja syötät lapun koneeseen. Kone nielee lapun ja sitten vilkkuu toinen valo " Tarjeta" -kortti. Syötä kortti ja maksu menee kortilta. Kun maksu on mennyt, kortti tulee ulos ja puomi nousee ylös.

Yksi VAROITUKSEN sana tietulleista ! Ole huolellinen, kun AJAT tietulliin, älä vaihda kaistaa, vaan aja siihen, mikä osuu kohdalle. Lähtiessäsi pois tietullista ole vielä huolellisempi, ja säilytä ajolinja.
Tietullissa on maksukaistoja esimerkiksi 10 ja kaikki ajavat yhtä aikaa pois tietullista kolmelle kaistalle jatkaakseen matkaa. Rekat ajavat oikeanpuoleiselle kaistalle rauhallisesti, mutta pikkuautojen kiilatessa kahdelle kaistalle, on nähty uskomattomia ohituksia ja kiilauksia. Pidä oma ajolinjasi ja älä vaihda kaistaa!!! Älä myöskään pysähdy tietullin jälkeen esimerkiksi kuskin vaihtamiseen. Niitä näkee joskus ja on todella vaarallista, kun rekat ajavat kilpaa oikeanpuoleiselle kaistalle ja pikkuautot kahdelle seuraavalle ja pikkuautojen vauhti on yli 100 km tunnissa. Tässä vauhdissa sitten joku etsii pysähtymispaikkaa tien sivusta...älä yritä. Levähdysalueita on muutaman kilometrin välein.
Nyt matka jo jatkuu



Tämä touhu saattaa nyt tuntua vaikealta, mutta asia on silloin HELPPO, kun olet siinä tilanteessa.
Autoja on aina niin paljon liikenteessä, että näet automaattisesti mille kaistoille pikkuautot suuntaavat ja itse teet samoin. Voit vaikka päättää, että seuraat edessä ajavaa "valkoista mersua". Jotkut tekevät "pikavaihtoja" kaistojen välillä, kun joku kaista tietullissa menee muka nopeammin. Kaikki menevät yhtä nopeasti - kaistanvaihto voi olla vaarallistakin, kun nopeudet ovat suuria.

Kaikilla tietulleilla on aina henkilökuntaa auttamassa, ja jos kortti ei toimi, tai puomi ei aukea, heti tulee joku auttamaan. tietullialueella on aina, myös yöllä, henkilökuntaa paikalla.

Jos maksat luukulla rahalla, Espanjassa voisit sanoa: Buenos Días, kun annat rahan tai "ticketin", ja "gracias", kun saat kortin tai vaihtorahat, ja Adíos, kun painat kaasua. Voit myös nyökätä ja heilauttaa kättä, sekin riittää.

Ranskassa pitäisi sanoa: Bonjour (päivää), Merci (kiitos) ja Au revoir (näkemiin).

Jos nämä  kielet tuntuvat vaikeilta, sano englanniksi Hello, kun tulet ja Thankyou, kun ajat pois.

Mitä se sitten maksaa:
Viimeksi, kun ajoimme, jouluna 2015, Suomesta Espanjaan, menomatkan tietullit olivat:
Ranskan rajalla  2,80 e
Ranskassa rajalta Lyonia kohti St. Exuperyn lentokentän kohdalla lapulla 28,10 e
Lyonin pikkutulli 1,90 e
Montpellierin kohdalla Lyonista asti lapulla 24,80 e
Espanjan rajalla Perthusin kohdalla  lapulla 16 80 e
Barcelonan kohdalla Espanjan rajalta asti lapulla 30,00 e
Valenciassa lapulla 36,55 e
Alicantessa lapulla 18, 85         tietullit menomatka  yht. 159,80 e

Paluumatkan tietullit:
Valencia 17,15 e
Barcelona 36, 55 e
Ranskan rajalla 14, 35e
Montpellier 16, 70e
Lyon (Vienne) 14, 60 e
St Exupery 1, 90
Mullhouse 28, 10 e
Ranska- Saksa rajalla 2, 80     tietullit paluumatka yht. 132, 15

Summat eivät ole päätä huimaavia, kun vielä tietkin ovat niin hienoja, mutta menoerä kuitenkin.
Meillä on sellainen laskukaava, että kun arvioidaan tullitiellä ajettavien ajokilometrien dieselin hinta, lisätään tähän summaan 50 % tietulleja varten. Silloin voi arvioida kulut, ja näin on "lomabudjettisumma" tältä osin tiedossa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...