lauantai 11. marraskuuta 2017

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita.
Ajoa kaupungin läpi
Kun ajaa suuren kaupungin läpi, kannattaa ovet lukita sisältäpäin. Näin kukaan ei voi napata esim. käsilaukkua apumiehen sylistä tai kassia takapenkiltä liikennevaloissa.
Naisen käsilaukku on muutenkin vaarallinen asia. Itse olen naisena ratkaissut asian niin , että minulla on käsilaukku mukana, mutta siellä ei koskaan ole puhelinta eikä rahapussia eikä mitään tärkeää.
Laukussa on harja, meikkejä, kyniä, lehtiö, vesipullo ym. jokapäiväistä tavaraa. Näin laukusta ei tarvitse huolehtia koko ajan. Sitä ei myöskään kannata jättää auton etupenkille tai muualle näkyviin, koska ikkuna voidaan rikkoa ja ottaa laukku...

Monet kerrat olemme valitettavasti katukahvilassa nähneet, kun naisen sylistä on viety käsilaukku ja varas on jo sadan metrin päässä ennenkuin kukaan huomaa mitään. Olemme myös nähneet, kun mopo ajaa jalankulkijan ohi ja nappaa naisen olkalaukun mukaansa...  Isot lompakot kannattaa jättää kotiin, visakortti ja joku seteli taskuun, ja kaikilla on kivempaa.


Kaari-ikkunoista näkee auton

Kahville poikkeaminen matkan aikana virkistää hyvin. Kahville ei kuitenkaan voi pysähtyä mihin vain.
Autoa EI KOSKAAN saa jättää yksin.
Ulkomailla ajettaessa kahvipaikan pitää olla sellainen, että voi istua ikkunan ääreen, ja auto on näkyvissä koko ajan. WC:ssä käydään vuorotellen, toinen katsoo autoa.
Meillä on ollut sellainen taktiikka, että se menee ensin vessaan, kummalla on kovempi hätä. Toinen jää vaikka autoon, ja kaikessa rauhassa kerää tavarat.

Täältä ei näy auto
Tällainen "kaffepaikka" on turistille ihana, muttei automatkailijalle. Pikkuruutuisten ikkunoiden takana ei valitettavasti näe mitään, mitä pihalla voi tapahtua vaikka kahvipaussin aikana.
Tällaiseen paikkaan voi pysähtyä, jos on matkalla ilman omaa autoa.








Paras tapa on pysähtyä isoille  paikallisille "ABC-asemille": auton voi tankata ja itse voi käydä wc:ssä, ostaa "take away" kahvin mukaan pahvimukiin. Pahvimukeja suosittelemme siksi, että ne ovat aina puhtaita, koska ne heitetään pois saman tien. Isoilla huoltoasemilla on myös paljon syötävää ja valmiita täytettyjä kolmioleipiä ja patonkeja sekä juotavia jogurtteja ym. Niitä uskaltaa syödä. Jos seuraava yö on motellissa, mutta ei ole ennestään tietoa millaisessa paikassa, voi huoltoasemalta ostaa päivällä mukaan pari pakattua voileipää iltaa varten. Myös salaattiannokset ovat hienosti laitettuja, ja niissä on pikkuhaarukka ja salaatinkastike mukana.
Kun huoltoasemalle tullaan ja ajetaan tankille, tankkauksen aikana toinen voi käydä wc:ssä ja toinen tankkaa hiljakseen, mutta ei aja autoa pois mittarilta. Kun tankkaus on valmis, wc:ssä kävijä voi maksaa  "mittarin 4 diesel". Sen jälkeen auto ajetaan sivuun, ja tankkaaja käy wc:ssä ja toinen istuu autolla. Jos sitten jää vielä ostamista, voidaan yhdessä istua autolla, ja sopia, että " hae vielä...".
Auto ei siis ole koskaan yksin. Tässä on meille suomalaisille oppimista, koska matkoilla edelleenkin näkee pysähtyjiä, joista koko autollinen menee yhtäaikaa sisälle, jolloin auto jää yksin vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

Täältä saa kaffea ja hyvälist (Raumalainen sanonta)



Huoltoasemat ovat täynnä automaatteja, joista voi ostaa kahvia 1 euron  kolikoilla. Saa mustaa kahvia, cappuzzinoa, lattea, teetä, kaakaota... Valinnanvaraa on. Koneet toimivat niin, että tasaraha syötetään sisään ja painetaan haluttua kahvin kuvaa. Kone tekee itse kahvin kuppiin ja syöttää sen lopuksi ulos.
Meillä Suomessa automaateissa on kuppeja vieressä, ja ne laitetaan itse koneeseen. Euroopassa kone antaa automaattisesti myös kupin. Olemme joskus kuulleet suomalaisten kysyvän: "Missä on mukit?"

Saksassa ja Ranskassa on usein huoltoasemien wc:n edustalla tai käytävässä vanhempi nainen tai mies, jolla on vati, johon haluavat kolikoita maksuksi. Siihen voi antaa 20 sentin tms. kolikon vapaaehtoisesti maksuna siivouksesta. Kiittävät, jos antaa euron, ja melkein sylkäisevät, jos antaa 10 senttisen... Jos annat "tipin" jo mennessäsi wc:hen, saat vahdilta wc-paperia niillä paikoilla, joilla wc-paperia ei ole automaattisesti olemassa. Hyvä tapa automatkoilla on aina pitää pari keittiörullan arkkia mukana; saatat välttyä wc-ongelmalta!
Saksassa on useilla huoltoasemilla 50 sentin maksu. Kolikko syötetään automaattiin, ja vasta sitten aukeaa wc:n  puomi. Sinulle jää sinivalkoinen lipuke, ja jos ostat siitä paikasta jotain, se on 50 sentin arvoinen ostoksissa. Molempien kannattaa siis käydä ensin wc:ssä, ja sitten, jos ostaa vaikka kylmää juotavaa, saa molemmista lipukkeista 50 sentin hyvityksen maksaessa.
Kolikkopussi on hyvä olla mukana automatkalla, koska kahviautomaatit vaativat kolikoita, samoin kuin Saksan wc:t.

Autossa meillä on kuljettajan istuimen takataskussa musta kangaspala. Se on hyvin hyödyllinen automatkoilla. Jos takapenkille jää joku tavara, esimerkiksi laukku tai kamera, musta kangas peittää kaikki tavarat hyvin. Sillä voi siis piilottaa tavaraa ohikulkijoilta.
Suojapeitto takapenkillä

Osta mustaa vuorikangasta kahden ( 2 ) metrin pala. Kangas taittuu pieneen tilaan, mutta suojaa tarvittaessa tavarat. Vuorikangasta voi joskus käyttää penkillä "suojana", jos ostaa vaikka taimia tms. likaista tavaraa. Auton takapenkin tai takaluukun tavarat voi yleensäkin peittää mustalla kankaalla varsinkin yölliseen aikaan parkissa. Näimme ensimmäisen kerran tällaisen kankaan Ranskassa, kun englantilainen mies peitti tavaratilassa olevat "reissukamat" mustalla kankaalla. Ajattelimme heti, että onpa hyvä idea.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...