perjantai 28. marraskuuta 2014

Autolla Espanjaan

Ajaminen tietulliin Ranskassa ja Espanjassa

Autolla Espanjaan! Olemme 90-luvulta lähtien matkustaneet omalla autolla Suomesta Espanjaan. Olemme ajaneet Ruotsin kautta ja vuodesta 2004 Baltian läpi näiden maiden liityttyä Euroopan unioniin ( ns. E67 tietä: Viro-Latvia-Liettua- Puola, ja sieltä Saksa-Ranska-Espanja).
 Olemme myös menneet laivalla Helsingistä Travemundeen ja sieltä sitten Saksan läpi Ranskaan ja Espanjaan.
Reittejä on siis kolme: Ruotsin kautta, Saksan laivalla tai Tallinnasta Baltian maiden kautta.

Mikä sitten on paras reitti? Mielestämme se on vähän makuasia: itse voitte miettiä, mikä teille sopisi?

Autolla Espanjaan Saksan lautalla on yksi reitti. Jotkut pitävät Saksan lauttaa "Traaveen" mukavana, kun ajon voi aloittaa heti Saksasta, ja on jo valmiina isoilla teillä.
Ajaminen Saksassa upeilla teillä

 Monet nauttivat merimatkasta, joka kestää pari päivää, mutta toiset taas pitkästyvät ja ajavat mieluummmin koko ajan ja nauttivat maisemista.
Meille on jäänyt mielikuva, että hieman "iäkkäämmät" ajajat osasivat levätä pitkällä merimatkalla ja olivat tyytyväisiä, kun ajokilometrejä tulee vain n. 2450 km Travemundesta Espanjaan Torreviejaan.
Toinen asia on, että kun ollaan arvioitu eri reittien kustannuksia, tämä on yksi kalleimpia. Monet katsovat netistä tarjouksia, ja usein kesäaikaan niitä on. Ja laivan ruokapöytä on elämys...
Laivan jälkiruokapöytää...

Tämän reitin huonona puolena meille on myös ollut se, että iso koira laivassa mukana on hieman hankalampaa, kuin ilman koiraa tai pikkukoiran kanssa. Monet vierastavat isoa koiraa laivan kapeilla käytävillä, ja onkin tahdikasta liikkua vähän eri aikoina kuin muut.


Autolla Espanjaan  Ruotsin kautta -osiossa on tässä blogissa Ruotsin reitti. Siinä kilometrejä tulee n. 3350 km.
Ajoa Ruotsin läpi. Hölö ja Mörkö kuulostava hauskoilta suomalaisittain lausuttuina...

Ruotsin läpi ajaessa tuntuu kuin joka toinen auto olisi Volvo
Tukholmasta ajetaan alas Helsinborgiin. Siitä lautalla yli Tanskaan Helsingöriin, ja ajo Tanskan läpi Rödbyhyn. Lautalla yli Rödbystä Puttgardeniin ja Puttgardenista alkaa Saksan ajo. Saksasta ajetaan alaspäin Ranskaan ja Ranskasta Espanjaan ja rannikkoa pitkin Barcelonasta alas Torreviejaan.

Autolla Espanjaan Baltian kautta mennään Helsingistä yli Tallinnaan.

E67-tie Tallinnasta kohti Latviaa on tällainen
Tallinnassa aloitetaan E67 tien seuraaminen, ja sitä ajetaan Latvian ja Liettuan läpi Puolaan. E67 menee Varsovankin läpi, mutta kun olemme ajaneet niin monta kertaa, niin olemme löytäneet omasta mielestämme "paremman"  reitin, jossa ajetaan Poznanin ohi moottoritietä Saksaan, ja sieltä Ranskaan ja Espanjaan.
Puolassa ajo on tällaista

Ajokilometrejä tulee tätä kautta n.4000 km, mutta silti tämä reitti on kaikkein halvin.  Ainoa laivamaksu on Helsinki-Tallinna ylitys, ja muuten saa ajaa omaan tahtiinsa. Puolassa E67 on kuitenkin todella hidas, täynnä rekkoja, ja ajonopeudeksi saa useissa paikoissa 50km /h. Tällä reitillä hermojen täytyy olla kunnossa ja ajon tarkkaavaista. Tällä reitillä näkee kuitenkin eniten, ja yöpyminen ei maksa maltaita. Motelleja on runsaasti, mutta niissä ei ole "silkkipussilakanoita".
Puolan tienvarsilla on tällaisia myymälöitä


Mukaan matkalle Eurooppaan : tässä postauksessa on varustevihjeitä automatkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...