lauantai 22. marraskuuta 2014

Paella Espanjassa



Espanjalainen paella (lausu paejja)




Paella - Receta paella Valenciana - Valencialaisen paellan resepti - isolle porukalle

el paellero                       metallinen paellapannu 
riisi      4dl                       pitkäjyväinen esim. Uncle Ben´s
väriaine                            keltainen väri (Espanjassa maustepurkki Paella Colorador maustehyllyissä)
lihaliemikuutio

400g broilerin suikaleita       mausta broilerimausteella
400g porsaanliha suikaleita  mausta lihamausteella
1 maissi säilyketölkki
1 vihannespussi             pakaste,  (Espanjassa katso joku erikoinen, Suomessa herne-maissi-paprika                                                tms)

koristeluun:
1 sitruuna
1 punainen paprika
mustia oliiveja
.  

Keitä riisi liemikuutiolla maustetussa vedessä eri kattilassa 12 min ja värjää lopuksi "colorantella" keltaiseksi. Keitä vihannespussi eri kattilassa.
Paista lihasuikaleet ensin ja samalla broilerisuikaleet myös kypsiksi. Voit paistaa lihat siinä pannulla, jossa paellan tarjoat.
Kun lihat ovat kypsiä, kaada niiden päälle ensin vihannekset, maissisäilyke ja lopuksi peitä riisillä.
Koristele leikkaamalla sitruuna kapeiksi lohkoiksi, paprika samoin. Koristele kuvan mukaan: leikkaa sitruuna ja tomaatti lohkoiksi ja koristele kuvan mukaan. Laita kokonaisia mustia oliiveja kuten kuvassa. Valmis!
Kun tarjoilet valencialaista paellaa, "kauhaise" annos pohjaan asti, että tulee myös lihat ja vihannekset mukaan. Paella on tosi riittoisaa syötävää ja sen kanssa voi toki tarjota vielä salaattia lisukkeena.



 Espanjassa on paellaa varten omia laakeita paistinpannuja (paelleroja) toreilla ja markkinoilla myynnissä. Ne ovat rautaa ja niissä on kaksi kahvaa.
Suomessa voit tehdä paellaa tavallisella isolla paistinpannulla tai vaikka WOK-pannulla.



Paella vaihtelee maakuntien mukaan ja siksi tämä ohje on Paella Valenciana- Valencian alueen paella.
Joissain maakunnissa paellaan kuuluu mereneläviä ja kalaa,  ja sen alueen espanjalaiset pitävät sitä "ainoana oikeana paellana".
Tässä iso paellapannu- el paellero



Tarina kertoo riisin tulleen Espanjaan juuri Valencian alueelle ensimmäisenä ja siellä aloitettiin riisinviljely. Siksi paellan alkuperäpaikkana pidetään Valenciaa.

Myös ravintoloissa ja katukeittiöissä tarjotaan paellaa:
Katukeittiön paella

Jos pyydät ravintolassa tai katukeittiössä paella-annoksen, voit sanoa:

una racion (lausu uuna rasioon) - yksi annos

tai una racion de paella - yksi annos paellaa

tai dos raciones  kaksi annosta


Paellan jälkiruokana tarjotaan usein vanukasta, flan.

Hauska juttu: tilasimme kerran espanjassa vanukkaan jälkiruoaksi ravintolassa. Tarjoilija otti kaksi kahvitassia, siis aluslautasta, avasi kaksi suklaavanukasmuovipikaria, kippasi vanukkaat kupista lautaselle, laittoi kahvilusikan viereen ja toi pöytään kaksi jälkiruokaa...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...