torstai 22. huhtikuuta 2021

Barcelonan ohitustiellä ajaminen

 

Barcelonan kaupunkikuvaa

Barcelona on Espanjan toiseksi suurin kaupunki Madridin jälkeen. Barcelonan lempinimi on: "Barna", keskeltä lyhennetty vähän kirjaimia pois. Barcelona sijaitsee Välimeren puolella Espanjan rannikolla ja se on noin 120 km Pyreneitten vuoristosta alaspäin. Kun ajaa autolla Espanjaan, Barcelona on se kaupunki, jota viitat alkavat näyttää heti Ranskan rajalle käännyttäessä. Autoilijaa hirvittää nähdä kilometrit: BARCELONA 550km. Mutta koko matka on moottoritietä ja äkkiä kilometrit vähentyvät.

Autoja riittää, mutta niin myös kaistoja

Barcelonan ohitustie alas Valenciaan ja Torreviejaan on hyvin opastettu. Koska alue on niin laaja ja on tottunut ajamaan koko ajan Barcelona -viittojen mukaan, niin on oltava tarkkana, kun lähestyy kaupunkia. Isojen kaupunkien ohitustie alkaa nimittäin "kymmeniä kilometrejä" ennen kaupunkia. Barcelonan ohitustie on isoin, missä olemme koskaan ajaneet: kaistoja saattaa olla 7 yhteen suuntaan (eli 14 vierekkäin) ja siihen tulee ja siitä erkanee useita ramppeja. Henkilöautot ja rekat ja kuorma-autot ja pakettiautot "ajavat tuhatta ja sataa" ja puikkelehtivat kaistoilta toiselle. Ensimmäistä kertaa tämä oli jännittävin ajopaikka ikinä! Monet ajoittavat reitin niin, että ajavat "Barcelonan ohitustien" yöllä, jolloin liikennettä on vain murto-osa. Me olemme ajaneet silloin, kun Barcelona on kohdalla, mutta ennen kaupunkia olemme pysähtyneet ja pitäneet kahvi-voileipä tauon ja henkisesti valmistautuneet tähän. Ajoon pätee sama kuin Ranskassa, pidä oma ajolinja ja pysy siinä. Olemme käyttäneet kolmea ulointa kaistaa ja joskus vauhti on melkoinen. Joskus olemme ajaneet uloimmalle (nopeimmalle) kaistalle ja pitäneet sen nopeuden. Se on turvallinen siinä mielessä, että siinä kaistalla pakettiautot ei kiilaa eteen. Kun navigaattori ohjaa liittymän olevan tulossa - esimerkiksi Valencia - pikkuhiljaa voi siirtyä oikeammalle. Mutta jos navigaattori näyttää, että tätä tietä on vielä esimerkiksi 17 km, ei muuta kuin "hanaa".  Noin 3 km ennen liittymää olemme aloittaneet siirtymisen "rekkojen luo". Usein ramppiin kääntyy 2-3 kaistaa, joten aina johonkin pääsee. 

Barcelonasta on Torreviejaan n. 570 km matka. Jos liikenne soljuu sopivasti, on ajoaika 5.5-6 tuntia Torreviejaan.  Barcelonan jälkeen opasteissa näkyy kaupungit Tarragona ja Valencia. Jos liikenne soljuu sopivasti, on ajoaika 5.5-6 tuntia Torreviejaan. Valencian kohdalla kylteissä lukee 220 km ja ajoaika on n. kaksi ja puoli tuntia. Moottoritiet ovat hyvässä kunnossa ja kaupunkien ulkopuolella mukavat ajaa. 

Valencian jälkeen seuraava iso kaupunki on Alicante.


Alicantesta pääsee moottoritietä Torreviejaan. Matka on noin 50 km. Kiva reitti on myös pudottautua "rantatielle" pois moottoritieltä ja ajaa tätä tietä Torreviejaan. Matkalla näkyy meri koko ajan vasemmalla ja pienellä tiellä voi rauhoittua espanjalaiseen tunnelmaan. Olemme usein kääntyneet pois moottoritieltä Alicanten lentoaseman viittojen mukaan, mutta sitten emme olekaan ajaneet lentoasemalle, vaan jatkamme suoraan ja käännymme rantatielle oikealle.

Vinkki autoilijalle: Erään asian olemme oppineet kantapään kautta. Kun on tarpeeksi kauan seurattu tiettyä kaupunkia, se "jää päälle". Ehkä ei navigaattoriaikaan enää niin paljon, mutta kartanluvun aikoina tämä aina tapahtui. Eli kun olet seurannut Lyonista asti Barcelona 550 viittoja, ole tarkkana, että kun saavut Barcelonaan (noin 30 km ennen), tienviitat alkavat opastaa seuraavaa kaupunkia (esimerkiksi Valencia). Tällöin pitää ajatuksista jättää pois "Barcelona" ja siirtää ajatukset seuraamaan viittoja "Valencia". Eli pitää ajatella niin, että "nyt ollaan Barcelonassa, mutta eihän me olla Barcelonaan menossa vaan Torreviejaan alaspäin" ja siksi täytyy oikein ääneen sanoa, että sitten etsitään Valencian viitta ja aletaan sitä kohden suunnistamaan.  Sama on käynyt joskus Suomeen päin tullessa, että kun on seurattu Lyon-viittoja satoja kilometrejä ja ollaan lähestymässä Lyonia (n. 50 km), pitää ajatukset siirtää jo seuraavaan paikkaan, johon ollaan menossa. Kerran ajoimme nimittäin Lyonin keskustaan...

Monilla rekkakuskeilla on valkoinen pahvilappu kojelaudassa, jossa on reitin kaikki kaupungit allekkain. Näin esimerkiksi Barcelonan ohitustiellä rekan kuljettaja tietää, mikä on seuraava kaupunki jonka opastinviittoja alkaa seuraamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...