keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Feliz Año Nuevo - Hyvää uutta vuotta espanjaksi - 12 viinirypälettä - las 12 uvas




Tässä on espanjalaisten tapa uuden vuoden aaton juhlintaan. 12 viinirypälettä kuppiin. Jokaiselle oma kuppi.
12 viinirypälettä - las doce uvas de la suerte
la uva - viinirypäle
la suerte - onni
doce - kaksitoista

Tämä on vanha perinne Espanjassa. Uudenvuoden aattona 31.12. ystävät ja sukulaiset kerääntyvät odottamaan, että kello lyö 12 yöllä, ja vuosi vaihtuu. Kirkonkello lyö 12 kertaa ja jokaisella kellonlyömällä syödään yksi vihreä viinirypäle. Talon emäntä antaa jokaiselle perheenjäsenelle vadin, jossa on  rypäleet. Kun kello alkaa kumista, ahdetaan rypäle suuhun.

Odotetaan Uutta Vuotta



Jonkun tarinan mukaan kyse on 12 kuukaudesta, jolloin syödään onnea tammikulle, helmikuulle jne.
Toisen tarinan mukaan kyse ei ole ollenkaan kuukausista, vaan jokaisen rypäleen kohdalla saat toivoa jotain tulevalle vuodelle, ja sinulla on siis 12 toivetta. Tarina kertoo, että ensimmäisen rypäleen mennessä suuhun saat toivoa tärkeimmän toiveesi, toinen voisi olla vaikka realistinen toivomus ja kolmas fantasiatoive. Jotkut ovat kirjoittaneet lapulle valmiiksi 12 toivetta, ja lunttaavat lapusta aina, kun kello lyö. Toivetta ei saa sanoa ääneen, sillä silloin se ei toteudu!



Feliz Año Nuevo (lausu feeliz anjo nuevo)

Espanjalaiset kokoontuvat perheiden ja ystävien kanssa uudenvuoden aaton viettoon. Useissa taloissa on kattoterassit ja sinne on saatettu laittaa tarjoamisia syötäväksi: Pieniä tapasvoileipiä, tikuissa viinirypäleitä ja hedelmänpaloja, pientä sormisyötävää. Bluetooth kaiutin soittaa tanssimusiikkia ja kaikki puhuvat yhteen ääneen. Ja kaikki ovat mukana vauvasta vaariin. Koirat haukkuvat ja kissat naukuvat ja lapset itkevät, mutta juhla jatkuu, kunnes vuosi on vaihtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...