torstai 21. joulukuuta 2017

Hyvää joulua espanjaksi - Feliz Navidad

Oksa makuuhuoneen ikkunassa tuo Espanjaan suomalaista joulutunnelmaa

la Navidad - joulu
la Nochebuena - jouluaatto, 24.12.
el día de Navidad - joulupäivä , 25.12.
el día de los Reyes Magos - 6.1., Itämaan tietäjien päivä, Suomessa Loppiainen

el regalo de Navidad - joululahja
el árbol de Navidad - joulukuusi  (el árbol=puu)
el Papá Noel - joulupukki

Espanjassa joulunvietto on hieman erilainen mihin meillä Suomessa on totuttu.
Jouluaattona syödään ystävien ja sukulaisten kanssa juhla-ateriaa, johon kuuluu täytetty, uunissa paistettu kalkkuna ( el pavo). Sen kanssa tarjotaan vihanneksia ja juotavaa.
Jokainen perhe kokoaa jouluksi olohuoneen pöydälle oman seimen (la Belén). Se koristellaan joka vuosi vähän erilaiseksi, ja siihen ostetaan tai askarrellaan lisää hahmoja. Seimen kerrotaan olevan hyvin vanha traditio Espanjassa, ja ensimmäinen Belénin hahmojen teollinen valmistaja aloitti toimintansa Madridissa jo vuonna 1471.
Jokainen tekee seimestä omannäköisensä, ja useat ovat hyvin taidokkaasti tehtyjä. Kauppoihin ilmestyy marraskuussa useita erilaisia Belénin hahmoja myytäväksi. Osa maksaa paljon, mutta espanjalainen ostaa sitten yhden hahmon vuodessa, jotta saa sellaisen, kun haluaa.
Kun vierailee espanjalaisen kotona jouluna, Belén näytetään vieraalle ja sen edessä seisotaan ja ihastellaan taidokkaasti tehtyjä yksityiskohtia. Hahmot ovat pieniä, n. 5-10 cm korkeita, ja koko seimi mahtuu lipaston päälle tai olohuoneen pöydälle. Seimessä on aina Maria, Jeesuslapsi kapaloissa, Josef ja eläimiä sekä kolme itämaan tietäjää. Tietäjien nimet ovat Melchior, Kaspar ja Balthasar. Lisäksi on paimenia kedolla. Usein kankaita ja turkispalasia on mukana seimen pohjana ja jotkut hahmot on jo saatu perinnöksi edesmenneiltä sukupolvilta.



Vanhan perinteen mukaan itämaan tietäjät toivat lapsille lahjat Espanjassa ja lahjat saatiin siis 6.1. eikä 24.12 jouluaattona, kuten meillä. Nyt tavat ovat muuttuneet, ja usein lapset saavat lahjat jo 24.12 illalla illallisen jälkeen tai 25.12. joulupäivänä. Joulupukki ei kuitenkaan tule sisään säkkien kanssa ja jaa lahjoja, vaan on kuulemma käynyt sillä aikaa tuomassa lahjat, kun syötiin tai kun käytiin kirkossa joulumessussa...
Edelleen kuitenkin jotkut saavat lahjat 6. tammikuuta. Kerran Espanjassa pieni tyttö tuli esittelemään tämän blogin kirjoittajalle uutta silitysrautaa ja -lautaa. Kun kysyin :"Toiko joulupukki nuo sinulle?" tyttö vastasi närkästyneenä: "Ei kun itämaan tietäjät toi nämä lahjat!"



Hyvää Joulua teille rakkaat Hispanzin lukijat. Teitä on jo paljon. Viihtykää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...