sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Alhambran palatsi Granadassa Espanjassa

28.1.18

Alhambra (lausu Alambra) on upea palatsi, joka sijaitsee Espanjassa Granadassa.
Se on valmistunut 1300-luvulla ja on yksi maailmanperintökohteista.

Alhambran palatsi



Alhambra on maurilaisaikainen Nasridien dynastian kuninkaiden palatsi ja linnoitus 1300-luvulta.
Se toimi maurien hallinnollisena keskuksena vuoteen 1492 saakka, jolloin maurit karkotettiin Iberian niemimaalta.  Alhambran upea puutarha vesi- ja suihkualtaineen on tutustumisen arvoinen paikka.
Sinne voi tehdä päiväretken oman aikataulun mukaan.

Alhambran palatsin osoite on:
Alhambra
Calle Real de Alhambra,
18009 Granada
España




Esimerkiksi Torreviejasta Granadaan on matkaa 352 km ja matka kestää navigaattorin mukaan
 3h 27min.  Matka on moottoritietä koko ajan ja Alhambraan on hyvät opasteet.
Jos haluaa vaihdella reittiä, voi menomatkalla mennä vaikka Almerían kautta (alakautta) ja tulla takaisin yläkautta Lorcan kautta. Tutustu eri reitteihin huolella, sillä osa on suoraa moottoritietä ja "rantareitti" on pientä tietä vuoriston kyljessä.
Almerían kautta ajaessasi näet valtavat vihannesviljelykset, joista tulee suuri osa Suomeenkin tuotavista vihanneksista ja hedelmistä. Pelloilla näkee poimijoita hellehatuissaan ja korien kanssa ja valtavat rekat ja kuorma-autot odottavat vihannes- ja hedelmäkuormaa.  Ja onhan siellä muutama kasvihuonekin, joiden koko on vähän suurempaa luokkaa kuin meidän puutarhojen kasvihuoneet. Kun katsot Suomessa marketissa talvella tomaatin tai salaatin alkuperämaata, monissa tarroissa ja laatikoissa lukee Almería, España. Nyt tiedät siis mistä ne tomaatit tulevat tänne Suomeen. Vuoristojensa takia espanjalainen ei voi viljellä kaikkialla ja siksi esimerkiksi tämä eteläinen rannikkoalue on vakiintunut viljelymaaksi.


Granada sijaitsee tässä



Alhambran palatsin lippuja voi varata netistä etukäteen ja vaihtaa varsinaisiin pääsylippuihin paikan päällä. Joskus jonot ovat melkoiset, koska paikassa käy miljoonia turisteja vuodessa. Busseja on valtavat määrät pysäköintialueilla ja myös henkilöautoja on kuin "asuntomessuilla". 


Alhambrassa voit osallistua opastetulle kiertokävelylle tai tutkia aluetta oman aikasi mukaan.

Alhambraa sisäpuolelta

Omat eväät ja varsinkin juotavaa on hyvä varata reppuun mukaan, sillä alue on laaja. Turistiryhmiä on eri puolilta maailmaa, mutta suomen kieltä kuulee harvemmin. 
Palatsin myymälässä myydään opaskirjoja eri kielillä.

Palatsin puutarha on upea paikka koristeellisine kasveineen.
Bougainvillea (lausu bugainvilea) köynnös


Espanjassa kukkii sellaiset kasvit ympärivuoden ulkona, josta me Suomessa voimme vain haaveilla. Yksi hieno köynnös on Bougainvillea köynnös, jota kasvaa luonnossa ja puutarhoissa Espanjassa. Suomessa sitä myydään sisäkukaksi jouluna ja äitienpäivän tietämillä myös puutarhaan. Sen suomalainen nimi on "ihmeköynnös". Kukan yleisin  väri  puutarhoissa on pinkki, mutta sitä on myös ihan tummanpunaista lajiketta. 
Kukan vaikealle nimelle on hyvä suomalainen nimi: Poukanville. Kaikki tietävät mistä puhutaan. Mutta jos etsit espanjalaisesta puutarhasta  tätä käynnöstä, lausu nimi bugainvilea, niin myyjä tietää mitä etsit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...