tiistai 14. marraskuuta 2017

Suomalaisia herkkuja Espanjassa

Torreviejan Suomi-Kauppa - ihanaa !!
Torreviejassa on tällainen kauppa osoitteessa  Avenida Alfredo Nobel 141, Torrevieja. Tarvitsisi ihan Nobelin palkinnon.
Sillä hetkellä, kun alkaa tehdä mieli piimää ja ruisleipää ja korppukinkkua ja Fazerin suklaata ja salmiakkia ja karjalapiirakoita ja sinistä lenkkiä ja Turun sinappia- etsikää liike !!  

Niin hyvää ettei sanotuksi saa...

Suomi kaupan valikoimaa meille


 

Aina sanotaan, että maassa maan tavalla. Mutta kun olet ollut Espanjassa pidemmän aikaa, vaikka talven, alkaa joskus tehdä mieli ruisleipää ikuisen vaalean  "Bimbo" leivän sijaan. Espanjassa leipä on yleensä patonkia tai viipaleleipää, Bimbo nimeltään.  Tästä on tarinakin. Ystäväni José kertoi vaalean leivän historian. Ennen vanhaan maaseudulla syötiin tummaa, kovaa leipää. Ei ihan pettua, mutta melkein.
Kun sitten ajat paranivat, oli vaalea, pehmeä leipä "hyvinvoinnin" mitta, ja tumma leipä ikään kuin edusti köyhyyttä ja puutetta. José kertoi, että paras herkku oli saada pala vaaleaa leipää illalla sänkyyn, päällä hieman oliiviöljyä , ja mutustella se peiton alla yksin. Siksi José ei tummaa leipää suuhunsa pane. Mutta suomalainen syö ruispuikuloita ihan onnessaan...

Suomi-Kauppa myy siis suomalaisia elintarvikkeita ja muuta pikkutavaraa: suomalaisia kynttilöitä ja servettejä ym. ym.
Karjalanpiirakat ovat myös edustettuina ja on ne hyviä! Ja voisilmäpullat, namm!

Heja Sverige !
Ruotsalaisesta kaupasta taas on mukavaa ostaa niitä tiettyjä pohjoismaalaisia tuotteita, mitä kotonakin syödään. Korvapuustit (kanelbullar) , joulupiparkakut (Anna´s pepparkakor), ruotsalaiset lihapullat (köttbullar) ja punajuurisalaatti (rödbetssallad) ovat ihan huippuja heillä ! Myös ABBAn sillipurkkeja on myynnissä.
Ruotsalainen kauppa on nimeltään Scandigo, ja se sijaitsee Torreviejan keskustassa osoitteessa Calle Fuesanta 54, Torrevieja. Njuta av hembakat ! Åh, so gott!

el pan - leipä
la barra de pan - patonki  Jos leipäkaupassa pyydät yhden patongin, pyydä : "Una barra, por favor".
                                          dos barras - 2 patonkia
el pastel- leivos, piiras
Kaksi patonkia- dos barras


Espanjassa on vielä runsaasti pieniä erikoisliikkeitä. Leipäkauppa on la Panadería  tai la Pastelería.
Molemmista saa leipiä ja kahvin kanssa jotain hyvää.

La Pasteleria - kakkukauppa/leivonnaismyymälä


Espanjanssa pulla on yleensä muffinssi, Magdalena.
Magdaleenoja on eri kokoisia ja makuisia. Monta kertaa marketin ainoa pulla on "Magdalenas" paketissa tai pussissa. Saat sitruunanmakuisia muffinsseja ison pussin.

la empanada - lihapiirakka  Saa kahviloista ja leipäkaupoista, aika tavalla "meidän lihiksen" makuinen

Las empanadas - "lihiksiä" suomeksi



la Quiche Lorraine - piiras  Ranskalaisten lahja maailmalle. Leivottu pieni piiras, jossa juustoa ja 
                                                     kinkkutäytettä, hyvin ruokaisa ja täyttävä suolainen herkku.
                                                    (lausutaan: kis lorein) Kerrotaan, että piirakan alkuperä on Lorrainen                                                         laaksosta Ranskan pohjoisosasta.

Tältä näyttää "Quiche Lorraine" piiras kahvilan tiskissä



la tarta - torttu, piiras

Vielä yksi erikoisuus! Espanjalaiset eivät leivo juurikaan kotona. Kun etsit kaupasta vehnäjauhoja (la harina) ja hiivaa (la levadura), on tehtävä todella vaikea. Vehnäjauhopussi saattaa olla pieni pussi jossain hyllyjen välissä. Tässä taas tulee Suomi-Kauppa tai ruotsalaisten kauppa avuksi.

15.11.17
English supermarket
Englantilaiset ovat ehdoton enemmistö ulkomaalaisia, jotka asuvat Torreviejassa. Koska heitä on eniten, he ovatkin tuoneet alueelle lukuisia omia myymälöitään. English supermarket - englantilainen supermarketti - ei ole harvinaisuus ostoskeskuksessa. Se saattaa olla nimellä: Susan´s tms. tai sitten ihan "Johnson´s supermarket". Usein tiloja on vuokrattu yhdessä, ja kaupan vieressä saattaa olla englantilainen pubi tai baari, ja vielä vaikka englantilainen parturikin.

Englantilainen pieni supermarket ostoskeskuksessa



Englantilaisesta kaupasta saa maailman parasta teetä. Jos olet teenjuoja, osta Tetley´s teetä tai English Breakfast 123 teetä.
Englantilaiset rakastavat kaikenlaisia kakkuja ja herkkuja, niitä on kauppa täynnä. Koska he myös leipovat paljon itse, on kaupassa erilaisia toscakakkutyyppisiä valmispakkauksia ja valmiita juustokakkupaketteja tyyliin, lisää vain vesi. Näistä voit joskus pyöräyttää kakun päiväkahvin kanssa.
Myös luontaistuotteita on isot purkkirivistöt, ja ne ovat edullisia; maksavat muutaman euron. Jos tarvitset esim. sinkkiä, seleeniä tai d-vitamiinia, tämä on edullisin paikka ostaa.
Englantilaiset ovat tarkkoja pekonin mausta ja siksi ostavat täältä aitoa "enkkupekonia".
Kaupassa myydään myös virkkauslankoja ja -koukkuja ja muitakin neulelankoja. Jos olet käsityön harrastaja, voit käydä penkomassa heidän hyllyt. Espanjassa yleensä en ole muissa marketeissa nähnyt lankoja enkä muuta käsityötarviketta.

Näitä saa englantilaisista kaupoista


Koska myös paikalliset espanjalaiset käyttävät english supermarkettia, saa sieltä kassalta tuoreita patonkeja, 5 litran vesikannuja, paikallisia juomia jne.
Voit katsoa nettiosoitteessa www. johnsonssupermarket.com isojen englantilaisten supermarkettien sijaintia.

 
 Hauska yksityiskohta: tämän blogin isäntä kävi englantilaisessa parturissa sillä aikaa, kun rouva etsi teetä ja vitamiineja. English Barber - parturi kesti tosi lyhyen aikaa. Leikkaus kesti alle 10 min ja lopputulos oli hyvä. Mutta onneksi pää on kiinni hyvin hartioissa! Käsittely oli niin kovakouraista, että kun isolla sudilla lopuksi sudittiin irtohiukset pois nenältä ja niskasta, piti tarkistaa jäivätkö korvat paikoilleen...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...