torstai 9. marraskuuta 2017

Asunnon ostaminen Espanjasta

Tyypillinen kerrostalo Espanjassa
Tämä on omakotitalo, johon saa auton pihaan


Monet suomalaiset haaveilevat talvikaudesta Espanjassa tai loma-asunnon ostamisesta lämpimästä maasta.

Tässä muutamia kuvia ja vinkkejä asunnoista. Meidän vinkit perustuvat  pitkään kokemukseen Espanjassa.

se vende - myytävänä

Usein kaduilla kulkiessa näkyy talojen porteissa ja parvekkeiden kaiteissa kylttejä: Se Vende.
Usein siinä on puhelinnumero tai välittäjän logo, josta tietää, kuka asuntoa myy. Netistä voi katsella tietoja.

se alquila - vuokrattavana
Tällä kyltillä varustettu asunto tai talo on vuokrattavana.

Kiinteistövälitystoimistoja on joka kulmalla, ja niiden ikkunat ovat täynnä mainoksia myytävistä ja vuokrattavista asunnoista.      la agencia inmobialiaria  - asunnonvälitystoimisto
                                                el agente inmobiliario - kiinteistön välittäjä (mies)
                                                la agente inmobiliaria -           "                     (nainen)

Espanjassa asunnot luokitellaan makuuhuoneiden lukumäärän mukaan.
el dormitorio - makuuhuone
el piso - asunto, huoneisto, kerros
el piso tieno tres dormitorios - huoneistossa on 3 makuuhuonetta
Suomessa tyypillinen kaksio on Espanjassa yhden makuuhuoneen asunto: siis olohuone ja yksi makuuhuone.

un salón - olohuone
una cocina - keittiö
un aseo - wc
un baño - kylpyhuone
un balcón - parveke
uan terraza - terassi, piha

 Espanjalainen erikoisuus on myös usein wc:iden lukumäärä. Jos asunnossa on useampi makuuhuone, on jokaisen vieressä oma wc.
Kylpyhuoneet on useimmiten varusteltu kylpyammeella. Ihan uusiinkin koteihin rakennetaan usein amme. Monet suomalaiset ovat vaihtaneet ammeen suihkukaappiin tai remontoineet ammeen tilalle suihkualtaan ja seinänpätkän.
Toinen erikoisuus Espanjassa on se, että käytetyt asunnot myydään kalustettuina. Omat henkilökohtaiset tavarat viedään pois, mutta sohvat, pöydät ja sängyt jätetään. Eli osta asunto torstaina ja muuta sisään maanantaina. Paistipannukin on hellalla... Voit sitten itse hävittää toisten vanhoja tavaroita ja ostaa uutta, mutta osa on kyllä käyttökelpoista. 

Kaupan turvallisuutta lisää se, että vaikka ostat asunto-osakkeen, teet aina kiinteistökaupan. Notaari vahvistaa lainhuudolla kaupat. Espanjalainen ajattelee niin, että aina kun ostat asunnon, omistat "palan taivasta ja palan maata".

Nyrkkisääntönä on ollut, että kun ostat asunnon Espanjasta, sinun pitää varautua n. 10 % kuluihin kauppahinnan päälle. Se hinta, mikä lapussa lukee, ei sisällä veroja eikä notaarin vahvistuspalkkioita.
Nämä voi selvittää välitystoimistolta, mutta itsekin laskea asunnon hinnan mukaan. Verot ja maksut ovat tietty prosentti kauppasummasta, ja ne maksetaan kaupanteon yhteydessä. Vasta sitten saat omistusoikeuden. Verot (arvonlisävero IVA), varainsiirtovero (ITP) myös vaihtelevat asunnon iän mukaan, uusi vai käytetty.
Kauppakirja - la escritura de compra-venta - on paksu opus, jossa voi olla jopa parikymmentä sivua.
Joku on joskus nauranut leikillään, että siinä on melkein isäsi ripillepääsypaikka mainittu...

Kadut ovat usein näin kapeita



Monet pitävät asunnon vuokraamista helpompana ja halvempana tapana asua talvikausi Espanjassa. Monet myös haluavat asua ensin vuokralla, että näkevät millaista on olla talvikausi Torreviejassa.  Vuokralla ollessa ei kuitenkaan ihan pääse sisälle "tunnelmaan", koska asunnon omistamiseen kuuluu asunnon mahdollisesti tarvitsemat muutos- ja fiksaustyöt, niiden suunnittelu, haaveilu, toteutus...
Ja sitten oman puutarhan ruukut ja niiden istutukset ja kastelut ja suunnittelut...


Espanjassa on paljon saviruukkuja


Vuokraan sisältyy usein kalusteet, vesi, liinavaatteet. Esimerkiksi Torreviejan alueella Costa Blancalla on useita välittäjiä, jotka vuokraavat asuntoja. Vuokrahinta voi olla viikkohinta tai kuukausihinta, miten sovitaan. Jotkut myös haluavat olla eri paikassa seuraavan talven, ja eivät halua pihatöitä ja remontteja, jotka seuraavat asunnon omistajaa.




Tämä on bungalow, jossa alakerran asunolla on piha ja yläkerran asunnolla on parveke.


Tässä on hyvin tyypillinen espanjalainen asuintalo. Alakerran huoneiston pihan saa laittaa mielensä mukaisesti; joskus suomalaiset ovat tuoneet esimerkiksi puutarhakeinun pihaan. Jos terassin haluaa lasittaa, saa yhden talvihuoneen lisää. Yläkerran asuntoihin kuuluu myös kattoterassi. Siellä on hyvä kuivattaa pyykit, tai ottaa aurinkoa ja jopa grillata. Jos vierastaa portaita, sopii alakerran yhdessä tasossa oleva asunto esimerkiksi eläkeläiselle.


Näyttelyasunto - Piso piloto


Uusia asuntoja rakennettaessa ensin valmistuu Piso piloto -näyttelyasunto. Näitä näkee paljon kaupungilla kävellessä. Asunto on valmis ja näyttää sen, miltä tulevat asunnot tulevat näyttämään. Piso piloto on usein hienosti kalustettu ja materiaalit ovat upeita. Myytävät asunnot puolestaan  ovat tyhjiä, ja jokainen saa ostaa itse omat huonekalunsa, aivan kuten meillä Suomessa.
Piso pilotossa on joskus rakennuttajan edustajakin paikalla, ja silloin

näihin asuntoihin pääsee tutustumaan vaikkapa ohikulkiessa. Usein kuitenkin asunnonvälittäjä hakee avaimet Piso pilotoon, ja asuntoon tutustutaan sitten sovitulla ajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...