tiistai 7. marraskuuta 2017

Tapas - Espanjan lahja maailmalle

Tapaspöytä espanjalaisittain

Tapas tarkoittaa Espanjassa pieniä syötäviä, "pikkusuolaisia sormisyötäviä" ennen varsinaista ateriaa.

Tapaksen synnystä on erilaisia tarinoita, mutta seuraava tuntuu loogiselta:
la tapa, tapas tarkoitaa espanjan kielessä korkkia, kantta.

Kerrotaan, että ennen muinoin pelloilla ja viiniviljelmillä työskentelevät ihmiset pitivät siestan aikaan ruokataukoa. Kun he kaatoivat juotavaa lasiin, oli lasin vieressä ja sisällä heti kärpäsiä sankoin joukoin. Kärpästen häätämiseksi he laittoivat leivän ikäänkuin "kanneksi" lasiin. Siitä tuli tapa - kansi.
Vähitellen näitä pikkuisia voileipiä ja muuta syötävää alettiin baareissa ja kotona kutsua tapaksiksi.

Tapaspöytä rakennetaan sen mukaan, mitä aineksia löytyy.
Usein siinä on esimerkiksi:
patonki  (leikataan viipaleiksi, usein hieman vinoon) la barra (de pan) - una barra -yksi patonki
valkosipulilevite (Suomessa vaikka Creme Bonjour, Espanjassa Aioli)
vihreitä oliiveja  - aceitunas verdes     la aceituna -oliivi
mustia oliiveja   - aceitunas negras   
suolakurkkuja - los pepinillos
viinirypäleitä  - las uvas
tortillapaloja - piezas de tortilla
juustoa ( suomessa vaikka Emmentalia, espanjassa Manchegoa) -queso (lausu keso)Manchego
mozzarella siivuja - piezas de mozzarella
salaattijuustoa - queso feta
ilmakuivattua kinkkua (Jamon Serrano)
salamia (Chorizo)
ilmakuivattua salamia (Salchichon)

coctailtikkuja -niillä voi poimia syötäviä
pieniä savivateja
Savivateja myyvät marketit ja kaupat Espanjassa

Tapas annos syödään pieneltä lautaselta. Meillä Suomessa esimerkiksi "kahvitassilta " tai pullalautaselta. Apuna voi käyttää pientä "sillihaarukkaa".


Ystäväni Avelino tarjoaa rantabaarissaan tapaksia pitkin päivää. Usein vaatimattomankin baarin tiskissä on vähintään 10 erilaista tapas-tarjotinta. Kun menee baariin ja tilaa juotavaa, tarjoilija voi antaa pienelle tapaslautaselle esimerkiksi vihreitä oliiveja tai suolapähkinöitä. Silloin tapas ei maksa mitään. Mutta jos mielesi tekee jotain pientä suolaista, voit sormella osoittaa tarjotinta tai kulhoa, josta haluat syötävää : un poco de esto - vähän tuosta kulhosta.
Silloin tapas on maksullista, mutta ei kallista. Annos saattaa maksaa 2 e.

Savivuokia myyvät kaikki marketit (supermercados) ja pikkukaupat, usein myös rautakaupat (ferreteria). Vuoka on tosiaan savea, se on lasitettu, ja siinä voi tarjoilla ja paistaa uunissa kuten uunivuoassa. Pienimmät ovat halkaisijaltaan 15 cm, 19 cm, 22 cm, 25 cm ja 30 cm. Nämä ovat tavallisessa perhekäytössä hyviä. Marketin suurimmat vuokakoot ruokkisivat armeijan...
Pienillä on eniten käyttöä, niitä kannattaa ostaa samaa kokoa muutama. Isommat saviastiat käyvät Suomessa vaikka joululaatikoiden tekoon, tai tavallisena arkena vaikka lihamakaronilaatikon paistamiseen.
Ja sitten hinnat: eivät päätä hirvitä, pienimmät maksavat n. 2 euroa kappale ja isommat vähän enemmän.

Vielä  tapas nimestä:
espanjankielellä coctailtikku on el pincho - piikki, tikku, neulanen. Espanjan pohjoisosissa, esimerksi Kataloniassa tapaksesta käytetään nimeä pintxo. Juuri siksi, kun syötävät on tikutettu coctail tikuilla,
monissa ravintoloissa lukee ruokalistalla:  pintxo-pöytä alkupalana. Nyt tiedät, mitä siellä on...

Tapas on kiva tarjottava illanistujaisissa, pikkujouluissa tai vaikka suvun tapaamisissa. Patonki-voileipien määrää voi lisätä vieraiden mukaan, jokaiselle löytyy jotakin. Myös ruoka-allergikot voivat poimia omia juttujaan pöydästä, kaikki on siis huomioitu.

Monet ovat tarjonneet syntymäpäivillä tapastarjoilua, koska silloin kaikki voivat syödä mitä haluavat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...